Niech: \(\displaystyle{ x \in R - \{x:x=k\pi, k \in C\}}\)
Wykaż, że \(\displaystyle{ \sin x = \frac{2\tg \frac{x}{2}}{1+\tg ^{2}\frac{x}{2} }}\)
Jak to rozwiązać? Dlaczego \(\displaystyle{ 2\tg \frac{x}{2}}\) to \(\displaystyle{ \frac{1-\cos x}{\sin x}}\)?
Dowód - jak rozwiązać?
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 11 cze 2014, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 41 razy
Dowód - jak rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 19 maja 2015, o 18:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Dowód - jak rozwiązać?
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{2 \sin {x \over 2} \cos {x \over 2}}{\sin^2 {x \over 2} + \cos^2 {x \over 2}} = \frac{2 \frac{\sin {x \over 2}}{\cos {x \over 2}}}{\frac {\sin^2 {x \over 2}}{\cos^2 {x \over 2}}+1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 11 cze 2014, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 41 razy
Dowód - jak rozwiązać?
Dochodzę do postaci:
\(\displaystyle{ 2\cos^{2} \frac{\pi}{2}+2\sin \frac{\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2\cos^{2} \frac{\pi}{2}+2\sin \frac{\pi}{2}}\)
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Dowód - jak rozwiązać?
Korzystasz z dwóch wzorów: z jedynki trygonometrycznej dla kąta \(\displaystyle{ x/2}\) (mianownik to \(\displaystyle{ 1}\)) i z sinusa kąta podwojonego (żeby rozpisać licznik). Potem dzielisz licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \cos x/2}\). Teraz zauważ, że \(\displaystyle{ \tan = \sin / \cos}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 150
- Rejestracja: 11 cze 2014, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 41 razy
Dowód - jak rozwiązać?
Nie mogę do tego dojść.
-- 21 maja 2015, o 16:49 --
\(\displaystyle{ -1 \le \sin x \le 1}\)
to:
\(\displaystyle{ -2 \le \frac{2}{\sin x } \le 2}\)
Jak to wyjaśnić?-- 21 maja 2015, o 16:52 --Czy to tylko potęga dla obu stron\(\displaystyle{ x^{-1}}\)?
-- 21 maja 2015, o 16:49 --
\(\displaystyle{ -1 \le \sin x \le 1}\)
to:
\(\displaystyle{ -2 \le \frac{2}{\sin x } \le 2}\)
Jak to wyjaśnić?-- 21 maja 2015, o 16:52 --Czy to tylko potęga dla obu stron\(\displaystyle{ x^{-1}}\)?