y=|ctgx-1|
Wszystko fajnie wiem jak narysować lecz trzeba tam nałożyć wartość bezwzględną czyli? :/
Naszkicuj wykres
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Naszkicuj wykres
Część wykresu, która jest pod osią \(\displaystyle{ OX}\) odbijasz symetrycznie "w górę".
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Naszkicuj wykres
Z definicji wartości bezwzględnej mamy: \(\displaystyle{ \left|a\right| \ge 0}\). Odpowiadając na twoje pytanie - funkcja \(\displaystyle{ y=\left| \ctg x -1\right|}\) nie może przyjmować wartości ujemnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Naszkicuj wykres
Warto, żebyś wiedział, jak na wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\) działa moduł, założony w różna miejsca.
Jeśli znasz wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\) to:
1. \(\displaystyle{ f(\left| x\right|) = \begin{cases} f(x) \quad \text{dla} \ x \ge 0 \\ f(-x) \quad \text{dla} \ x < 0 \end{cases}}\) , czyli odbijasz prawą stronę wykresu \(\displaystyle{ f(x)}\) symetrycznie wzgl. osi \(\displaystyle{ OY}\)
2. \(\displaystyle{ \left| f(x)\right| = \begin{cases} f(x) \quad \text{dla} \ f(x) \ge 0 \\ -f(x) \quad \text{dla} \ f(x) < 0 \end{cases}}\) czyli odbijasz wszystkie fragmenty funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\), które leżą pod osią \(\displaystyle{ OX}\) symetrycznie nad nią.
Jeśli znasz wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\) to:
1. \(\displaystyle{ f(\left| x\right|) = \begin{cases} f(x) \quad \text{dla} \ x \ge 0 \\ f(-x) \quad \text{dla} \ x < 0 \end{cases}}\) , czyli odbijasz prawą stronę wykresu \(\displaystyle{ f(x)}\) symetrycznie wzgl. osi \(\displaystyle{ OY}\)
2. \(\displaystyle{ \left| f(x)\right| = \begin{cases} f(x) \quad \text{dla} \ f(x) \ge 0 \\ -f(x) \quad \text{dla} \ f(x) < 0 \end{cases}}\) czyli odbijasz wszystkie fragmenty funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\), które leżą pod osią \(\displaystyle{ OX}\) symetrycznie nad nią.