Naszkicuj wykres funkcji
Naszkicuj wykres funkcji
\(\displaystyle{ y=2\cos \left( x-\frac{ \pi }{2} \right) +1}\)
oraz
\(\displaystyle{ y=-2\sin \left( x+\frac{ \pi }{2}-1 \right)}\)
Jak to będzie szło?
oraz
\(\displaystyle{ y=-2\sin \left( x+\frac{ \pi }{2}-1 \right)}\)
Jak to będzie szło?
Ostatnio zmieniony 18 maja 2015, o 19:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Naszkicuj wykres funkcji
a) funkcja \(\displaystyle{ 2\cos{x}}\) przesunięta o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) w prawo i \(\displaystyle{ 1}\) w górę.
b) Rozumiem, że chodzi o \(\displaystyle{ y=-2\sin{ \left(x+\frac{\pi}{2} \right)}-1}\)??
W takim wypadku funkcję \(\displaystyle{ 2\sin{x}}\) odwracasz do góry nogami, przesuwasz o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) w lewo i \(\displaystyle{ 1}\) w dół.
b) Rozumiem, że chodzi o \(\displaystyle{ y=-2\sin{ \left(x+\frac{\pi}{2} \right)}-1}\)??
W takim wypadku funkcję \(\displaystyle{ 2\sin{x}}\) odwracasz do góry nogami, przesuwasz o \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) w lewo i \(\displaystyle{ 1}\) w dół.
Naszkicuj wykres funkcji
Zapomniałem, mam jeszcze jeden problem. Mam tam wyznaczyć dla jakich argumentów funkcja maleje, rośnie oraz dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie oraz ujemne.
Tutaj bęzie te kpi ? Nie ogarniam tego :/
Tutaj bęzie te kpi ? Nie ogarniam tego :/
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Naszkicuj wykres funkcji
Te funkcje są \(\displaystyle{ 2k\pi \hbox{-okresowe}}\).
Narysuj sobie tą funkcję w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0;2\pi\right\rangle}\), sprawdź gdzie rośnie, gdzie maleje i pododawaj \(\displaystyle{ 2k\pi}\) do każdego wyniku..
Narysuj sobie tą funkcję w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0;2\pi\right\rangle}\), sprawdź gdzie rośnie, gdzie maleje i pododawaj \(\displaystyle{ 2k\pi}\) do każdego wyniku..
Naszkicuj wykres funkcji
To rosnąca będzie tak dla 2cos...
\(\displaystyle{ \left\langle -\frac{ \pi }{2} + 2k \pi , \frac{ \pi }{2} + 2k \pi \right\rangle}\)
malejąca \(\displaystyle{ \left\langle \frac{ \pi }{2} +2k \pi , ? + 2k \pi \right\rangle}\)- ile to ? <--- to będzie?
i jak będą te wartości? ?
\(\displaystyle{ \left\langle -\frac{ \pi }{2} + 2k \pi , \frac{ \pi }{2} + 2k \pi \right\rangle}\)
malejąca \(\displaystyle{ \left\langle \frac{ \pi }{2} +2k \pi , ? + 2k \pi \right\rangle}\)- ile to ? <--- to będzie?
i jak będą te wartości? ?
Ostatnio zmieniony 18 maja 2015, o 19:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Naszkicuj wykres funkcji
\(\displaystyle{ ?=\frac{3\pi}{2}}\)
wartości dodatnie to tam, gdzie wykres jest nad osią x, ujemne - pod osią x..
dodatnie: \(\displaystyle{ \left( -\frac{\pi}{6}; \frac{7\pi}{6} \right)}\)
ujemne: \(\displaystyle{ \left( \frac{7\pi}{6}; \frac{11\pi}{6} \right)}\)
wartości dodatnie to tam, gdzie wykres jest nad osią x, ujemne - pod osią x..
dodatnie: \(\displaystyle{ \left( -\frac{\pi}{6}; \frac{7\pi}{6} \right)}\)
ujemne: \(\displaystyle{ \left( \frac{7\pi}{6}; \frac{11\pi}{6} \right)}\)
Naszkicuj wykres funkcji
I tutaj mam problem jak to odczytać, że jest \(\displaystyle{ \frac{7 \pi }{6}}\) itp?-- 17 maja 2015, o 20:06 --I mam rozumieć, że to co zapisałem powyżej to jest dobrze zrobione?
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy