Rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
grazyna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 16 lis 2013, o 18:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: grazyna »

Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ 3+2\sin x+\cos \left( \frac{2}{3}x \right) =0}\) i podaj największy pierwiastek ujemny.

Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2015, o 17:15 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \sin x=-1 \wedge \cos \frac{2x}{3}=-1}\)

Dlaczego tylko wtedy są rozwiązania równania?
ODPOWIEDZ