Rozwiąż równanie
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ 2\sin ^{2}x + 4\sin x + 6 = 0}\)
Ostatnio zmieniony 12 maja 2015, o 19:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Michalinho
- Użytkownik
- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
- Michalinho
- Użytkownik
- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
Rozwiąż równanie
Rozumiem, że użyłeś tutaj wzór skróconego mnożenia? A delte jak tutaj się będzie liczyło? Tzn z czego?
- Michalinho
- Użytkownik
- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
Rozwiąż równanie
Zmienna to \(\displaystyle{ \sin x}\). A więc \(\displaystyle{ \Delta = 4^2-4\cdot 2\cdot 6=16-48=-32<0}\).
Rozwiąż równanie
Czyli gdybym np. trafił takie zadanie gdzieś to mogę policzyć deltę i mogę zadanie zakończyć?
- Michalinho
- Użytkownik
- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
Rozwiąż równanie
Jeśli delta wyjdzie ci ujemna to tak, ale jeśli wyszłaby dodatnia, to musisz policzyć zbiór wartości w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle -1; 1 \right\rangle}\), bo takie wartości przyjmuje \(\displaystyle{ \sin x}\).