Podwojony kąt

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
cz0rnyfj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 25 cze 2013, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 26 razy

Podwojony kąt

Post autor: cz0rnyfj »

Dany jest kąt ostry \(\displaystyle{ \alpha}\) taki że \(\displaystyle{ \sin \alpha - \cos \alpha = \frac{ \sqrt{5} }{10}}\). Oblicz \(\displaystyle{ \cos 2 \alpha}\)

Mam jakiś zawias bo nie mam pomysłu w jaki to sposób przekształcić żeby pasowało do któregokolwiek wzoru na \(\displaystyle{ \cos 2 \alpha}\).
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

Podwojony kąt

Post autor: AndrzejK »

podnieś obustronnie do kwadratu żeby wyznaczyć \(\displaystyle{ \sin 2 \alpha}\) i później jedynka trygonometryczna.
ODPOWIEDZ