wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
users91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 29 kwie 2015, o 12:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: asdfghjkl

wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)

Post autor: users91 »

\(\displaystyle{ f \left( x \right) =2+\sin \left( 2x+\frac{\pi}{6} \right) +\cos 2x}\)
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2015, o 15:44 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)

Post autor: Ania221 »

Zamień \(\displaystyle{ \cos 2x=\sin(90-2x)}\) i użyj wzoru na sumę sinusów
ODPOWIEDZ