Równania trygonometryczne z kilkoma funkcjami

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kadaweryna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 27 lut 2015, o 17:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląskie
Podziękował: 6 razy

Równania trygonometryczne z kilkoma funkcjami

Post autor: kadaweryna »

Zadanie 1. Wyznacz miejsca zerowe i zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\sin 2x-\cos 2x+ \sqrt{2}}\)

Tutaj rozbiłam funkcje za pomocą wzorów na sinus i cosinus podwojonego kąta, w ten sposób otrzymałam: \(\displaystyle{ f(x)=2\sin x\cos x-\cos ^{2} x+2\sin ^{2}x+ \sqrt{2}}\) I teraz już zbytnio nie wiem jak pójść dalej, żeby to jakoś do postaci iloczynowej sprowadzić.

Zadanie 2. Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ \sin 4x-\cos 5x=0}\) w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0, \frac{ \pi }{2} \right\rangle}\)

W tym zadaniu nie mam żadnego pomysłu na to, jak zacząć. Jakaś sugestia?
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2015, o 15:43 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Ania221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1923
Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 326 razy

Równania trygonometryczne z kilkoma funkcjami

Post autor: Ania221 »

zamień \(\displaystyle{ \cos 2x=\sin \left( 90-2x \right)}\) i skorzystaj ze wzoru na różnicę sinusów

W drugim podobnie
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2015, o 15:44 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
kadaweryna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 27 lut 2015, o 17:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląskie
Podziękował: 6 razy

Równania trygonometryczne z kilkoma funkcjami

Post autor: kadaweryna »

o fest, zupełnie zgłupiałam i zapomniałam, że można też na niewiadomych kątach używać wzorów redukcyjnych. Wielkie dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ