Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 24 kwie 2015, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 13 razy
Równanie trygonometryczne
Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \left( x-3\right) ^{2} \cdot \left| \sin x\right| = \sin x}\) w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0, 2 \pi \right\rangle}\)
Rozpisałem to na 3 przypadki w zależności od \(\displaystyle{ \sin x}\) (\(\displaystyle{ <0 , >0 , =0}\))
Z pierwszego mam delte ujemną, z drugiego \(\displaystyle{ x=2}\) lub \(\displaystyle{ x=4}\) a z ostatniego \(\displaystyle{ x=0}\)
Z x=0 będą trzy rozw. czyli: \(\displaystyle{ 0, \pi , 2 \pi}\) (?)
Z ujemnego żadnego
Z dodatnim nie wiem co zrobić
Wszystkich ma być 4. Brakuje mi jeszcze \(\displaystyle{ 2}\)
Jakieś wskazówki ?
\(\displaystyle{ \left( x-3\right) ^{2} \cdot \left| \sin x\right| = \sin x}\) w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0, 2 \pi \right\rangle}\)
Rozpisałem to na 3 przypadki w zależności od \(\displaystyle{ \sin x}\) (\(\displaystyle{ <0 , >0 , =0}\))
Z pierwszego mam delte ujemną, z drugiego \(\displaystyle{ x=2}\) lub \(\displaystyle{ x=4}\) a z ostatniego \(\displaystyle{ x=0}\)
Z x=0 będą trzy rozw. czyli: \(\displaystyle{ 0, \pi , 2 \pi}\) (?)
Z ujemnego żadnego
Z dodatnim nie wiem co zrobić
Wszystkich ma być 4. Brakuje mi jeszcze \(\displaystyle{ 2}\)
Jakieś wskazówki ?
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2015, o 14:13 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 24 kwie 2015, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 13 razy
Równanie trygonometryczne
Tak, wiem i wyszlo z tego \(\displaystyle{ x=2}\) lub \(\displaystyle{ x=4}\) ale nie wiem co z tym dalej zrobić.
Pewnie \(\displaystyle{ 4}\) nie będzie nalezec do dziedziny, ale nie wiem dlaczego.
Pewnie \(\displaystyle{ 4}\) nie będzie nalezec do dziedziny, ale nie wiem dlaczego.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 24 kwie 2015, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 13 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ 3,14}\) ( czyli \(\displaystyle{ x}\) należy od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ 6,28}\) czyli liczba \(\displaystyle{ 4}\) jest jeszcze w dziedzinie (?) )
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 24 kwie 2015, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 13 razy
Równanie trygonometryczne
A tej czworki ma tam nie być chyba.
Tak wartosc dodatniadodatnia.
Robiłem prawie tak jak tu: i nie wiem co sie dzieje z liczba 4.
Tak wartosc dodatniadodatnia.
Robiłem prawie tak jak tu: i nie wiem co sie dzieje z liczba 4.