Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
piternet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 215
Rejestracja: 13 kwie 2010, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 15 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: piternet »

Witam,

Mam równanie \(\displaystyle{ \sin 2x = \sin 3x}\).

Szukałem na internecie czy dobrze rozwiązałem i trafiłem na ten wątek: 1304.htm

Czy podane powyżej rozwiązanie jest poprawne? Według mnie nie - i na dodatek przekomplikowane.

Zrobiłem to nawet na dwa sposoby: z różnicy funkcji sinus oraz z własności (kiedy sinus dwóch argumentów jest taki sam).
Moje rozwiązanie to: \(\displaystyle{ x = 2k \pi \vee x = \frac{ \pi }{5} + \frac{2}{5} k \pi}\).

Czy jest poprawne?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Jan Kraszewski »

piternet pisze:Czy podane powyżej rozwiązanie jest poprawne? Według mnie nie - i na dodatek przekomplikowane.
Zgadza się.
piternet pisze:Moje rozwiązanie to: \(\displaystyle{ x = 2k \pi \vee x = \frac{ \pi }{5} + \frac{2}{5} k \pi}\).
Dobrze.

JK
ODPOWIEDZ