Sprawdź tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Anxious
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 191
Rejestracja: 27 paź 2012, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Sprawdź tożsamość

Post autor: Anxious »

Sprawdź, czy równość \(\displaystyle{ \frac{1-\tg ^{2}x}{1+\tg ^{2}x} = 1 - 2\sin ^{2}x}\) jest tożsamością trygonometryczną.

Mam problem z tym zadaniem. Jakieś wskazówki? Z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2015, o 16:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Sprawdź tożsamość

Post autor: musialmi »

Zrób sobie po prawej taki sam mianownik jak po lewej stronie i sprawdź czy licznik jest taki sam.
Anxious
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 191
Rejestracja: 27 paź 2012, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Sprawdź tożsamość

Post autor: Anxious »

Ok. Jakoś się udało.
ODPOWIEDZ