naszkicuj wykres funkcji y=cosx w przedziale , a następnie odczytaj z wykresu:
a) miejsce zerowe
b) zbiór argumentów, dla których funkcja przyjmuje wartości dodatnie
c) zbiór argumentów, dla których funkcja przyjmuje wartości ujemne
d) najwiękrzą i najmniejszą wartość funkcji
e) przedziały w których funkcja cosinus jest funkcją rosnącą oraz przedziały, w których cosinus jest funkcją malejącą.
naszkicuj wykres funkcji y=cosx w przedziale <-2pi;2pi>
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 15 cze 2007, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: oborniki
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
naszkicuj wykres funkcji y=cosx w przedziale <-2pi;2pi>
Rysunek:
a)
\(\displaystyle{ f(x)=0\ \iff\ x\in \{ \pm \frac{\pi}{2},\ \pm \frac{3\pi}{2} \}\\}\)
b)
\(\displaystyle{ f(x)>0\ \iff\ x\in\\}\)
c)
\(\displaystyle{ f(x)}\)
a)
\(\displaystyle{ f(x)=0\ \iff\ x\in \{ \pm \frac{\pi}{2},\ \pm \frac{3\pi}{2} \}\\}\)
b)
\(\displaystyle{ f(x)>0\ \iff\ x\in\\}\)
c)
\(\displaystyle{ f(x)}\)