Przedział alfa.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mich12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 13 paź 2013, o 13:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 29 razy

Przedział alfa.

Post autor: mich12 »

Jeśli \(\displaystyle{ \alpha \in (0^\circ; 90^\circ)}\) , to czemu \(\displaystyle{ 2 \alpha \in (0^\circ; 45^\circ)}\) ?
Czemu nie jest tak: \(\displaystyle{ 2 \alpha \in (0^\circ; 180^\circ)}\) ?
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2015, o 15:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Aterwik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 15 kwie 2015, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 4 razy

Przedział alfa.

Post autor: Aterwik »

Jeśli \(\displaystyle{ \alpha \in (0^\circ; 90^\circ)}\) , to \(\displaystyle{ 2 \alpha \in (0^\circ; 180^\circ)}\). Czemu miało by należeć do \(\displaystyle{ (0^\circ;45^\circ)}\) ?
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2015, o 15:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
mich12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 13 paź 2013, o 13:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 29 razy

Przedział alfa.

Post autor: mich12 »

Aha, czyli to jednak prawda Błąd w moich notatkach
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34294
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Przedział alfa.

Post autor: Jan Kraszewski »

Może miało być w drugą stronę: Jeśli \(\displaystyle{ 2\alpha \in (0^\circ; 90^\circ)}\) , to \(\displaystyle{ \alpha \in (0^\circ; 45^\circ)}\).

JK
ODPOWIEDZ