Jak obliczać sinusy cosinusy .
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 19 kwie 2015, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclav
- Podziękował: 3 razy
Jak obliczać sinusy cosinusy .
Witam . Mógłby mi ktoś wyjaśnić ( tak po chłopski : > ) jak mam na przykład wyliczyć wartość cosinus z 150 stopni ? Wiem że coś się kombinowało z sinusami chyba ale pewny nie jestem . Dzięki z góry za pomoc : >
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Jak obliczać sinusy cosinusy .
\(\displaystyle{ \cos{\left(\frac{\pi}{2}+\frac{\pi}{3} \right)}=-\sin{\left( \frac{\pi}{3}\right)}=-\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
A tak na chłopski rozum to są wzory redukcyjne funkcji trygonometrycznych.. Wygoogluj sobie
A tak na chłopski rozum to są wzory redukcyjne funkcji trygonometrycznych.. Wygoogluj sobie