równanie trygonometryczne trzeciego stopnia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

równanie trygonometryczne trzeciego stopnia

Post autor: wielkireturner »

Niech \(\displaystyle{ a \in \mathbb{R}}\). Rozwiąż równanie względem \(\displaystyle{ x}\):

\(\displaystyle{ (8a^{2}+1) \sin ^{3} x -(4a^{2}+1) \sin x + 2a \cos ^{3} x = 0}\)

Próbowałem wielu metod, żadna nie zadziałała. -- 20 kwi 2015, o 17:13 --Zależy mi na tym zadaniu, więc jakakolwiek odpowiedź byłaby mile widziana.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2015, o 09:05 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ