Styczna do wykresu funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
takanator
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 31 lip 2014, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Matykaland
Podziękował: 58 razy

Styczna do wykresu funkcji

Post autor: takanator »

Dla jakiej wartości \(\displaystyle{ \alpha}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha \in \left(0; \frac{\pi}{2} \right)}\) prosta \(\displaystyle{ y = 3x}\) jest styczna do wykresu funkcji \(\displaystyle{ f(x) = x ^{3} - x + \frac{9}{2} - \cos{2\alpha}}\)?
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Styczna do wykresu funkcji

Post autor: szachimat »

Oblicz najpierw pochodną funkcji oraz dla jakich "x" wynosi ona "3".
ODPOWIEDZ