Wykazać równość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Wykazać równość

Post autor: setch »

Wykaż, że \(\displaystyle{ \frac{1-4\sin 10^{\circ}\cdot \sin 70^{\circ}}{2\sin 10^{\circ}} =1}\)
palazi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 6 wrz 2006, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łapy/Białystok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 37 razy

Wykazać równość

Post autor: palazi »

Zachodzi \(\displaystyle{ 2 ( cos(60) - cos(80) ) = 4 sin(10) sin(70)}\) Więc
\(\displaystyle{ 4 sin(10) sin(70) = 1 - 2cos(80) = 1 - 2sin(10)}\)
Wstaw to do tego w liczniku i już.
ODPOWIEDZ