Witam , mam narysować wykres takiej funkcji :
\(\displaystyle{ f \left( x \right) = \sqrt{\sin ^2x \left( 1+ \frac{\cos x}{\sin x} \right) + \cos ^2x \left( 1+ \frac{\sin x}{\cos x} \right) }}\)
po przekształceniu wychodzi mi :
\(\displaystyle{ f \left( x \right) = \left| \sin x + \cos x\right|}\)
Wystarczy mi żebym miał samą funkcję sin, będę wdzięczny jeśli ktoś mi to rozpisze i powie który wzór użył
Pozdrawiam !
Prosta funkcja
-
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 10 lut 2013, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 76 razy
Prosta funkcja
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2015, o 23:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Prosta funkcja
\(\displaystyle{ \left| \sin x + \cos x\right| =\left| \sqrt{2} \left( \frac{ \sqrt{2} }{2} \sin x + \frac{\sqrt{2} }{2}\cos x\right) \right| =\left| \sqrt{2} \left( \cos \frac{ \pi }{4} \sin x + \sin \frac{ \pi }{4} \cos x\right) \right| =\\= \sqrt{2}\left| \sin (x+ \frac{ \pi }{4} )\right|\\}\)
\(\displaystyle{ f(x) =\sqrt{2}\left| \sin (x+ \frac{ \pi }{4} )\right|}\)
\(\displaystyle{ f(x) =\sqrt{2}\left| \sin (x+ \frac{ \pi }{4} )\right|}\)
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2015, o 23:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.