przeksztalcic z wykorzystaniem funkcji polowy kata
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 8 razy
przeksztalcic z wykorzystaniem funkcji polowy kata
\(\displaystyle{ \frac{\cos n \alpha - \cos (n+1) \alpha }{2(1-\cos \alpha )} - \frac{1}{2}}\). PPROSZĘ o pomoc, za skarby mi nie idzie.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2015, o 16:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 8 razy
przeksztalcic z wykorzystaniem funkcji polowy kata
Nie idzie mi tak, postać oczekiwana \(\displaystyle{ \frac{\cos \frac{1}{2}(n+1)\sin \frac{1}{2} n \alpha }{\sin \frac{1}{2} \alpha }}\)
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2015, o 16:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 8 razy
przeksztalcic z wykorzystaniem funkcji polowy kata
\(\displaystyle{ \frac{\cos n \alpha -\cos (n+1) \alpha -1+\cos \alpha }{2(1-\cos \alpha )}}\) mam wspólny mianowniki
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2015, o 18:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
przeksztalcic z wykorzystaniem funkcji polowy kata
w danej postaci, najpierw zastosuj w liczniku wzór na różnicę cosinusów.
Uporządkuj, skróć, i sprowadź do wspólnego mianownika z tą \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\)
Wtedy w liczniku wzór na różnicę sinusów.
Uporządkuj, skróć, i sprowadź do wspólnego mianownika z tą \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\)
Wtedy w liczniku wzór na różnicę sinusów.
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 8 razy
przeksztalcic z wykorzystaniem funkcji polowy kata
To mam tak, \(\displaystyle{ 2\sin \frac{(2n \alpha + \alpha) }{2} \sin \frac{ \alpha }{2}}\) to jest licznik, czy tak? I dalej nie widzę, co nam zrobić. Proszę napisz mi.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
przeksztalcic z wykorzystaniem funkcji polowy kata
w mianowniku zamień \(\displaystyle{ 1-\cos \alpha}\) na połówki kąta z tego samego wzoru jak w tamtym poprzednim przykładzie, tylko żeby został sinus połowy kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 8 razy
przeksztalcic z wykorzystaniem funkcji polowy kata
\(\displaystyle{ 4 \left( 1-\cos ^{2} \frac{ \alpha }{2} \right)}\)
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2015, o 21:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
przeksztalcic z wykorzystaniem funkcji polowy kata
ale miał zostać sinus, nie cosinus
\(\displaystyle{ \cos\alpha=\cos^2{ \frac{\alpha}{2}-\sin^2 \frac{\alpha}{2}=1- \sin^2 \frac{\alpha}{2}-\sin^2 \frac{\alpha}{2}=1-2\sin^2 \frac{\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos\alpha=\cos^2{ \frac{\alpha}{2}-\sin^2 \frac{\alpha}{2}=1- \sin^2 \frac{\alpha}{2}-\sin^2 \frac{\alpha}{2}=1-2\sin^2 \frac{\alpha}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 8 razy
przeksztalcic z wykorzystaniem funkcji polowy kata
To jest jedynka trygonometryczna tylko z połową kąta?-- 16 kwi 2015, o 20:52 --Ok, a jak dalej, mam wspólny mianownik, ułamek że hej. Teraz zupelnie nie wiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
przeksztalcic z wykorzystaniem funkcji polowy kata
przed zrobieniem wspólnego mianownika trzeba było tę pierwszą część poskracać.
w liczniku po sprowadzeniu do wspólnego mianownika powinna być różnica sinusów.
Może pokaż, co Ci wyszlo?
w liczniku po sprowadzeniu do wspólnego mianownika powinna być różnica sinusów.
Może pokaż, co Ci wyszlo?
-
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 25 mar 2015, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: internet
- Podziękował: 8 razy
przeksztalcic z wykorzystaniem funkcji polowy kata
\(\displaystyle{ \frac{4\sin \frac{2n \alpha + \alpha }{2}\sin \frac{ \alpha }{2} - 1+ 2\ \sin ^{2} \frac{ \alpha }{2} }{2 \left( 1- 2 \sin ^{2} \frac{ \alpha }{2} \right) }}\)
-- 16 kwi 2015, o 21:13 --
Nie mogę tego zapisać
Trzeba uważać na klamry przy kodowaniu ułamków. Poprawiłem "na wyczucie".
JK
-- 16 kwi 2015, o 21:13 --
Nie mogę tego zapisać
Trzeba uważać na klamry przy kodowaniu ułamków. Poprawiłem "na wyczucie".
JK
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2015, o 22:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.