Wyznacz zbiór wartości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
maver144
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 8 sty 2014, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podlasie
Podziękował: 8 razy

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: maver144 »

Wyznacz zbiór wartości funkcji określonej dla wszystkich liczb rzeczywistych.

\(\displaystyle{ y = 2 + \sin \left( 2x + \frac{ \pi }{6} \right) + \cos 2x}\)

Jakieś pomysły jak się za to zabrać ?
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2015, o 17:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: szachimat »

Na pewno dla naturalnych, a nie rzeczywistych?
maver144
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 8 sty 2014, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podlasie
Podziękował: 8 razy

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: maver144 »

Fakt, poprawione.
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: szachimat »

A jeszcze jakby gdzieś był minus zamiast plusa, to może by poszło łatwiej.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: a4karo »

Wsk. Uzyj wzoru na sumę sinusa i kosinusa.
ODPOWIEDZ