1. Wykaż, że \(\displaystyle{ \sin 2 \alpha + \sin 2 \beta +\sin 2 \gamma= 4 \sin ( \alpha + \beta ) \cdot \cos \alpha \cdot \cos \beta}\), wiedząc, że \(\displaystyle{ 2 \alpha +2 \beta +2 \gamma = \pi}\)
2.
Wykaż, że dla dowolnej liczby rzeczywistej \(\displaystyle{ x}\), prawdziwa jest nierówność \(\displaystyle{ \sin ^{3}x \cdot \cos x - \cos ^{3}x \cdot \sin x \le \frac{1}{4}}\)
3.
Wykaż, że \(\displaystyle{ \frac{2\sin (2x)-3\cos (2x)}{4\sin (2x)+5\cos (2x)} = -\frac{9}{4}}\), jeżeli \(\displaystyle{ \tg x= 3}\).
Dowodzenie nierówności i równości.
Dowodzenie nierówności i równości.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2015, o 19:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Dowodzenie nierówności i równości.
W drugim wyszło że \(\displaystyle{ \sin 4x \ge -1}\), a ta nierówność jest prawdziwa dla każdego \(\displaystyle{ x}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 23498
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Dowodzenie nierówności i równości.
1) Idzie normalnie - wyznacz z ostatniego \(\displaystyle{ 2\gamma}\) wstaw do pierwszego.
Pozamieniaj wszystko na funkcje pojedynczych kątów i grupuj na lewej aby dojść do prawej.
[edit] 2) tak wyjdzie, i jest spełnione dla każdego x-sa.
Pozamieniaj wszystko na funkcje pojedynczych kątów i grupuj na lewej aby dojść do prawej.
[edit] 2) tak wyjdzie, i jest spełnione dla każdego x-sa.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2015, o 20:29 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
Dowodzenie nierówności i równości.
W pierwszym po lewej mam coś takiego:
\(\displaystyle{ \sin 2 \alpha (1-\cos 2 \beta ) + \sin 2 \beta (1- \cos 2 \alpha )}\)
I nie wiem co dalej :/
\(\displaystyle{ \sin 2 \alpha (1-\cos 2 \beta ) + \sin 2 \beta (1- \cos 2 \alpha )}\)
I nie wiem co dalej :/
-
- Użytkownik
- Posty: 23498
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Dowodzenie nierówności i równości.
Rozpisz te cosinusy podwojonych kątów - tak żeby jedynki wyparowały. Sinusy też rozpisz i wyciągnij przed nawias czwórkę i cosinusy (te co mają zostać po prawej).