Mam równanie \(\displaystyle{ \cos x = 0}\)
Wyszło mi \(\displaystyle{ x \in { \frac{ \pi }{2} +2k \pi , - \frac{ \pi }{2} +2k \pi }}\)
w arkuszu jest natomiast tylko \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} +2k \pi}\).
Czy napisanie dwóch wyników na maturze jest błędem, bo za dokładnie ten jeden wynik w odpowiedziach jest 1 punkt, czyli mogą tego nie uznać.
I czemu w podręczniku Pazdry 2 są napisane po dwa wyniki w funkcjach sinus i cosinus.
W cosinusie jest: \(\displaystyle{ x+2k\pi}\) oraz \(\displaystyle{ -x+2k\pi}\), a sinusie: \(\displaystyle{ x+2k\pi}\) oraz \(\displaystyle{ \pi -x +2k\pi}\)?
A w tangensie jest jeden wynik.
Czemu w arkuszu jest inaczej, a w książce inaczej? Wybaczcie, że się pytam może wg was takich głupot, ale sam się uczę do matury i nie mam kogo się spytać "w realu".
Równanie cosinusa - matura - pytanie
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Równanie cosinusa - matura - pytanie
W arkuszu jest błędna odpowiedź. Twoja jest prawidłowa, co można zapisać tak:
\(\displaystyle{ x={ \frac{ \pi }{2} +2k \pi \vee x= - \frac{ \pi }{2} +2k \pi }}\) dla pewnego \(\displaystyle{ k \in \mathbb{Z}}\) , co jest równoważne temu: \(\displaystyle{ x={ \frac{ \pi }{2} +k \pi}\) dla pewnego \(\displaystyle{ k \in \mathbb{Z}}\) .
\(\displaystyle{ x={ \frac{ \pi }{2} +2k \pi \vee x= - \frac{ \pi }{2} +2k \pi }}\) dla pewnego \(\displaystyle{ k \in \mathbb{Z}}\) , co jest równoważne temu: \(\displaystyle{ x={ \frac{ \pi }{2} +k \pi}\) dla pewnego \(\displaystyle{ k \in \mathbb{Z}}\) .
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Równanie cosinusa - matura - pytanie
Aby lepiej to zrozumieć, możesz zaznaczyć sobie rozwiązania tych równań na osi liczbowej. , wtedy zobaczysz, że się pokrywają.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Równanie cosinusa - matura - pytanie
A ja myślę, że w arkuszu jest (a przynajmniej powinno być) \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} +k \pi}\), a nie \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} +2k \pi.}\), a wtedy będzie to równoważne dwóm rozwiązaniom.