równanie trygonometryczne potrojonego kąta
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 12 wrz 2013, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 13 razy
równanie trygonometryczne potrojonego kąta
Witam. Mógłby ktoś podpowiedzieć jak zacząć to równanie \(\displaystyle{ \cos x + \sin 3x = 0}\) - próbuję przekształcać \(\displaystyle{ \sin 3x}\) , ale skutek jest mizerny.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
równanie trygonometryczne potrojonego kąta
A jeżeli masz się zastanawiać nad tym, że w równaniu nie ma sumy sinusów, to ze wzorów redukcyjnech zapisz cosinusa jako kombinację sinusa.musialmi pisze:Skorzystaj ze wzoru na sumę sinusów.