\(\displaystyle{ \frac{1-2 \sin ^{2} \alpha}{1+\sin 2\alpha}=\frac{1-\tg \alpha}{1+\tg \alpha}}\)
Proszę o wskazówkę
tożsamość trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 28 lut 2015, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
tożsamość trygonometryczna
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2015, o 12:11 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
tożsamość trygonometryczna
Lewa strona: zamień \(\displaystyle{ 1}\) na \(\displaystyle{ \sin^2 x+\cos^2x}\), potem uprość licznik.
Prawa strona: zamień \(\displaystyle{ \tg x}\) na \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{\cos x}}\), sprowadź wyrażenia w liczniku i mianowniku do wspólnego mianownika, poskracaj co się da, potem zastosuj wzór skróconego mnożenia i wyjdzie.
W razie dalszych problemów pisz.
Prawa strona: zamień \(\displaystyle{ \tg x}\) na \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{\cos x}}\), sprowadź wyrażenia w liczniku i mianowniku do wspólnego mianownika, poskracaj co się da, potem zastosuj wzór skróconego mnożenia i wyjdzie.
W razie dalszych problemów pisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 28 lut 2015, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
tożsamość trygonometryczna
\(\displaystyle{ P=\frac{1-\tg \alpha}{1+\tg \alpha}=\frac{\cos \alpha - \sin \alpha}{\cos \alpha + \sin \alpha} \cdot \frac{\cos \alpha + \sin \alpha}{\cos \alpha + \sin \alpha}
= \frac{ \cos ^{2}\alpha - \sin ^{2}\alpha }{ (\cos \alpha - \sin \alpha)^{2}}}\)
\(\displaystyle{ L=\frac{1-2 \sin ^{2} \alpha}{1+\sin 2\alpha} = \dfrac{-1}{1+2\sin \alpha \cdot \cos \alpha} = \frac {-1}{(\sin \alpha + \cos \alpha)^{2}}}\)
nie wiem, co dalej?
= \frac{ \cos ^{2}\alpha - \sin ^{2}\alpha }{ (\cos \alpha - \sin \alpha)^{2}}}\)
\(\displaystyle{ L=\frac{1-2 \sin ^{2} \alpha}{1+\sin 2\alpha} = \dfrac{-1}{1+2\sin \alpha \cdot \cos \alpha} = \frac {-1}{(\sin \alpha + \cos \alpha)^{2}}}\)
nie wiem, co dalej?
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2015, o 12:13 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
tożsamość trygonometryczna
Masz za duży odstęp, dlatego źle wygląda to w LaTeX-u. Zmień odstęp na dwie kreski ukośne "\" i będzie dobrze.
Prawa strona: w liczniku masz wzór na \(\displaystyle{ \cos 2x}\), a w mianowniku powinieneś mieć \(\displaystyle{ (\cos x+\sin x)^2}\) - rozpisz to ze wzoru skróconego mnożenia.
Lewa strona: \(\displaystyle{ 1-2\sin^2 x\neq -1}\).
Prawa strona: w liczniku masz wzór na \(\displaystyle{ \cos 2x}\), a w mianowniku powinieneś mieć \(\displaystyle{ (\cos x+\sin x)^2}\) - rozpisz to ze wzoru skróconego mnożenia.
Lewa strona: \(\displaystyle{ 1-2\sin^2 x\neq -1}\).