Proszę o pomoc przy:
Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji \(\displaystyle{ g(x)= (\sin^{2}x)^{3} + (\cos^{2}x)^{3}}\)
Najmniejsza i największa wartość funkcji.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 5 kwie 2015, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 5 kwie 2015, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie
- Podziękował: 8 razy
Najmniejsza i największa wartość funkcji.
Wyszło \(\displaystyle{ g(x)= 1- \sin^{2}2x}\). W odpowiedziach jest nieco inaczej niż na wykresie z tego równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 29 lis 2011, o 20:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 20 razy
Najmniejsza i największa wartość funkcji.
\(\displaystyle{ ( \sin ^{2}x)^3+( \cos ^{2}x)^3=( \sin ^{2}x+ \cos ^{2}x)( \sin ^{4}x- \sin ^{2}x \cos ^{2}x+ \cos ^{4}x)= \\ = \sin ^{4}x+ \cos ^{4}x- \sin ^{2}x \cos ^{2}x=( \sin ^{2}x+ \sin ^{2}x)^{2}-2 \sin ^{2}x \cos ^{2}x- \sin ^{2}x \cos ^{2}x=}\)
\(\displaystyle{ =1-3 \sin ^{2}x \cos ^{2}x=1-( \sqrt{3} \sin x \cos x )^{2}=1-\left( \frac{ \sqrt{3} }{2} \cdot 2 \sin x \cos x \right)^{2}= \\ =1-\left( \frac{ \sqrt{3} }{2} \cdot \sin 2x \right)^{2}=1- \frac{3}{4} \cdot \sin^{2}2x}\)
\(\displaystyle{ =1-3 \sin ^{2}x \cos ^{2}x=1-( \sqrt{3} \sin x \cos x )^{2}=1-\left( \frac{ \sqrt{3} }{2} \cdot 2 \sin x \cos x \right)^{2}= \\ =1-\left( \frac{ \sqrt{3} }{2} \cdot \sin 2x \right)^{2}=1- \frac{3}{4} \cdot \sin^{2}2x}\)
wskazówka #2:
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 5 kwie 2015, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie
- Podziękował: 8 razy
Najmniejsza i największa wartość funkcji.
Nie myślę już o tej godzinie.... Po podstawieniu do tej funkcji 0 i 1 wychodzi najmniejsza wartość \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) oraz największa \(\displaystyle{ 1}\) zgodnie z odpowiedziami. Dziękuje bardzo za pomoc