Witam, mam do rozwiązania następujące równanie:
\(\displaystyle{ \cos 4x\cos 6x\cos 8x=1}\)
Rozważyłem 4 następujące przypadki:
\(\displaystyle{ \cos 4x=1 \wedge \cos 6x=1 \wedge \cos 8x=1}\)
\(\displaystyle{ \cos 4x=-1 \wedge \cos 6x=-1 \wedge \cos 8x=1}\)
\(\displaystyle{ \cos 4x=-1 \wedge \cos 6x=1 \wedge \cos 8x=-1}\)
\(\displaystyle{ \cos 4x=1 \wedge \cos 6x=-1 \wedge \cos 8x=-1}\)
Z pierwszego przypadku uzyskałem wynik \(\displaystyle{ x=0+k2 \pi}\) i jest to wynik ostateczny
W pozostałych przypadkach, poszczególne równania nie mają części wspólnych i tutaj rodzi się moje pytanie. Jak udowodnić, że dane wartości nigdy się nie "spotkają", np. że \(\displaystyle{ \left( x= \frac{ \pi }{4}+k \frac{ \pi }{2} \right)}\) nigdy nie spotka się z \(\displaystyle{ \left( x= \frac{ \pi }{6}+k \frac{ \pi }{3} \right)}\) ???
Równanie z cosinusami.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 11 gru 2013, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 1 raz
Równanie z cosinusami.
Ostatnio zmieniony 8 kwie 2015, o 16:51 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 93 razy
Równanie z cosinusami.
Nie wprost. Załóżmy, że ist. takie liczby całkowite \(\displaystyle{ k,n}\), że \(\displaystyle{ \frac{\Pi}{4}+k\frac{\Pi}{2}=\frac{\Pi}{6}+n\frac{\Pi}{3}}\). Wtedy jednak \(\displaystyle{ \Pi=(4n-6k)\Pi}\), a więc \(\displaystyle{ 4n=6k+1}\). Z jednej strony jest liczba parzysta, z drugiej nieparzysta, sprzeczność.
- vpprof
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 64 razy
Równanie z cosinusami.
Jeśli chodzi ci o udowodnienie, że \(\displaystyle{ \neg \bigvee_{k_1,k_2 \in \ZZ} \left( \frac{ \pi }{4}+k_1 \frac{ \pi }{2} = \frac{ \pi }{6}+k_2 \frac{ \pi }{3}\right)}\), to jeśli podzielisz okres funkcji \(\displaystyle{ \cos}\) na \(\displaystyle{ 24}\) części, oznaczmy taką część \(\displaystyle{ p=\frac{\pi}{12}}\), to powyższe równanie można zapisać jako \(\displaystyle{ (3+6k_1)p=(2+4k_2)p}\), czyli:bolt9 pisze:Jak udowodnić, że dane wartości nigdy się nie "spotkają", np. że \(\displaystyle{ \left( x= \frac{ \pi }{4}+k \frac{ \pi }{2} \right)}\) nigdy nie spotka się z \(\displaystyle{ \left( x= \frac{ \pi }{6}+k \frac{ \pi }{3} \right)}\) ???
\(\displaystyle{ 1+6k_1=4k_2}\)
Prosto pokazać, że takie równanie nie ma rozwiązań w \(\displaystyle{ \ZZ}\), bowiem lewa strona musi być nieparzysta, a prawa parzysta, więc nie mogą być sobie równe. Symbolicznie:\(\displaystyle{ 1+6k_1=4k_2 \pmod{2}}\)
\(\displaystyle{ 1+0k_1=0k_2 \pmod{2}}\)
\(\displaystyle{ 1=0 \pmod{2}}\)
co jest sprzecznością.