Trudne równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
calkapodx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 7 kwie 2015, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zasiedmiogród

Trudne równanie trygonometryczne

Post autor: calkapodx »

Znajdź \(\displaystyle{ \cos \left( x+\frac{\pi}{4} \right)}\) i \(\displaystyle{ \cos \left( x-\frac{\pi}{4}\right)}\), jeśli \(\displaystyle{ x}\) jest rozwiązaniem równania

\(\displaystyle{ \sin \left( \pi\cos x \right) - \cos \left( \pi\sin x \right)=0}\)

Wyznaczyłem sobie \(\displaystyle{ x}\), ale nie mam pojęcia jak złapać te różniące się o \(\displaystyle{ 1/4 \pi}\)
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2015, o 12:44 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
marika331
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 395
Rejestracja: 22 paź 2009, o 09:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 38 razy

Trudne równanie trygonometryczne

Post autor: marika331 »

Jest wzór na cos sumy i różnicy
ODPOWIEDZ