Wyjaśnij nierówność z wartością bezwzględną

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
bob1000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 352
Rejestracja: 1 lis 2012, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 162 razy

Wyjaśnij nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: bob1000 »

\(\displaystyle{ 2\left| \sin \left( \frac{x-y}{2} \right) \right|\left| \cos \left( \frac{x+y}{2} \right) \right| \le 2\left| \sin \left( \frac{x-y}{2} \right) \right|}\)

Why!? Proszę o pomoc!
Ostatnio zmieniony 31 mar 2015, o 10:08 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Skaluj nawiasy
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1588
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Wyjaśnij nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: Gouranga »

podziel obustronnie przez to co się powtarza po obu stronach, wyjdzie oczywistość
ODPOWIEDZ