mam obliczyć tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
KasienkaNurek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 15 cze 2007, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: oborniki
Podziękował: 6 razy

mam obliczyć tożsamość

Post autor: KasienkaNurek »

oblicz tożsamość

\(\displaystyle{ 1-2sin^{2}\alpha= \frac{1-tg^{2}\alpha}{1+tg^{2}\alpha}}\)


pozdrawiam

Poprawiłam, tak chyba miało być
Lady Tilly
Ostatnio zmieniony 15 cze 2007, o 16:33 przez KasienkaNurek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

mam obliczyć tożsamość

Post autor: Piotrek89 »

\(\displaystyle{ P_{T}=\frac{1- \tan ^{2} }{1+ \tan ^{2} }=\frac{1-\frac{\sin ^{2} }{\cos ^{2} }}{1+\frac{\sin ^{2} }{\cos ^{2} }}=\frac{\frac{\cos ^{2} - \sin ^{2} }{\cos ^{2} }}{\frac{1}{\cos ^{2} }}=\cos ^{2} - \sin ^{2} =1-2\sin ^{2} =L_{T}}\)
KasienkaNurek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 15 cze 2007, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: oborniki
Podziękował: 6 razy

mam obliczyć tożsamość

Post autor: KasienkaNurek »

o dzięki, tak właśnie chciałam napisać tylko nie wiedziałam jak hehe

[ Dodano: 15 Czerwca 2007, 16:57 ]
o dziękuje piotrek89
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

mam obliczyć tożsamość

Post autor: mat1989 »

tożsamość to się raczej udowadnia
KasienkaNurek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 15 cze 2007, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: oborniki
Podziękował: 6 razy

mam obliczyć tożsamość

Post autor: KasienkaNurek »

mam komisa z matmy w sierpniu no i musze umieć wszystkie zadania co mi podł gościu z tożsamości. a za bardzo tych tożsamości nie rozumiem, to jest dla mnie jak czarna magia hehehe
ODPOWIEDZ