Równanie trygonometryczne z sin i tg

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
azalut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 27 kwie 2014, o 13:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy

Równanie trygonometryczne z sin i tg

Post autor: azalut »

Cześć
Rozwiązuje takie równanie i wychodzą mi odpowiedzi inne niż w odpowiedziach:

\(\displaystyle{ \left( 1-\tan x\right) \cdot (1 + \sin 2x) = 1 + \tan x}\)

wychodzą mi iksy takie:
\(\displaystyle{ x = \left\{ \frac{3 \pi }{2} + 2k\pi; \frac{3 \pi }{4} + 2k\pi; \frac{7 \pi }{4} + 2k\pi \right\}}\)

a odpowiedz w pdr mam taką:
\(\displaystyle{ x = \left\{ - \frac{ \pi }{4} + k \pi; x=k \pi \right\}}\)

jak robiłem:
okresliłem dziedzine
wymnożyłem nawiasy, zredukowałem/skróciłem co się dało, podzieliłem przez \(\displaystyle{ 2}\) (tam wyjdzie moment ze wszystko jest z \(\displaystyle{ 2}\) z przodu), potem z tego co zostało wyciagnalem \(\displaystyle{ -\sin x}\) przed nawias i potem z jedynki zamieniłem \(\displaystyle{ 1 - \cos x^{2}}\) na \(\displaystyle{ \sin x^{2}}\) i znowu wyciagnalem sinusa.

dalej już wyjmowanie pierwiastków z nawiasów

gdzie robie błąd?
Ostatnio zmieniony 26 mar 2015, o 20:10 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Równanie trygonometryczne z sin i tg

Post autor: a4karo »

A kto z tego wyjaśnienia będzie wiedział na którym etapie rachunków zrobiłes błąd? Z pewnoscia \(\displaystyle{ -\pi/4}\) jest rozwiązaniem.

Pokaż całe rachunki
ODPOWIEDZ