tożsamość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
alfred0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 7 cze 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 38 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: alfred0 »

Pokaż że jeśli \(\displaystyle{ \dfrac{\cos x}{\cos y}+\dfrac{\sin x}{\sin y}=-1}\), to \(\displaystyle{ \dfrac{\cos^3 y}{\cos x}+\dfrac{\sin^3 y}{\sin x}=1}\).
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: Kartezjusz »

Załóż, że mianowniki się nie zerują. Pomnóż przez ich iloczyn i skorzystać ze wzoru na sinus sumy
alfred0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 7 cze 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 38 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: alfred0 »

\(\displaystyle{ \sin\left( x+y\right) =-\sin y \cos y}\) , a co dalej z tym?
Ostatnio zmieniony 25 mar 2015, o 23:32 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: Kartezjusz »

Wymnóż w drugiej równości i podstaw
alfred0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 7 cze 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 38 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: alfred0 »

\(\displaystyle{ \cos ^3y \sin x+ \sin ^3y \cos x=\cos x \sin x}\) ale co podstawic?
Ostatnio zmieniony 25 mar 2015, o 23:31 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.


Ostatnio przesunięty w górę 3 kwie 2015, o 12:20 przez: alfred0.
ODPOWIEDZ