Kiedy można mnożyć/dzielić przez mianownik w funk. trygon?
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 27 kwie 2014, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Kiedy można mnożyć/dzielić przez mianownik w funk. trygon?
Cześć wszystkim
Robie zadania z trygonometrii, równania i nierówności obecnie. Zastanawia mnie jedna rzecz - na matematyce uczono mnie, że mając np. ułamek jakiś piętrowy i w mianowniku sinx, cosx albo jakiś gorszy krzaczek z funkcjami trygonometrycznymi, to "nie wolno mnożyć przez to co w mianowniku bo funkcje trygnometryczne mogą być równe 0"
tzn w przypadku gdy mam:
\(\displaystyle{ \frac{\cos x}{1-\sin x} + \frac{1-\sin x}{\cos x} = 4}\)
Nie moge sobię pomnożyć całego równania razy:
\(\displaystyle{ / \cdot \left( 1-\sin x\right)\cos x}\)
bo to może dać w mianowniku 0. Jednak to znacznie utrudnia mi robienie tych równości, a jak patrze na odpowiedzi gdzieś w internecie to ludzie mnożą swobodnie i nawet dziedziny nie określają i odpowiedzi wychodzą dobrze
nie wiem czy to poprawne/niepoprawne albo poprawne ale ryzykowne
może mnie ktoś uświadomić? obecnie robie ten przykład który właśnie podałem wyżej i wychodzą mi niezłe bzdury
dzięki
edit:
chyba, że zrobie na początku dziedzinę równania i rozwiąże mnożąc sobie do woli, a na końcu z tych x-ów które mi wyjdą wyklucze te które nie należą do dziedziny
Robie zadania z trygonometrii, równania i nierówności obecnie. Zastanawia mnie jedna rzecz - na matematyce uczono mnie, że mając np. ułamek jakiś piętrowy i w mianowniku sinx, cosx albo jakiś gorszy krzaczek z funkcjami trygonometrycznymi, to "nie wolno mnożyć przez to co w mianowniku bo funkcje trygnometryczne mogą być równe 0"
tzn w przypadku gdy mam:
\(\displaystyle{ \frac{\cos x}{1-\sin x} + \frac{1-\sin x}{\cos x} = 4}\)
Nie moge sobię pomnożyć całego równania razy:
\(\displaystyle{ / \cdot \left( 1-\sin x\right)\cos x}\)
bo to może dać w mianowniku 0. Jednak to znacznie utrudnia mi robienie tych równości, a jak patrze na odpowiedzi gdzieś w internecie to ludzie mnożą swobodnie i nawet dziedziny nie określają i odpowiedzi wychodzą dobrze
nie wiem czy to poprawne/niepoprawne albo poprawne ale ryzykowne
może mnie ktoś uświadomić? obecnie robie ten przykład który właśnie podałem wyżej i wychodzą mi niezłe bzdury
dzięki
edit:
chyba, że zrobie na początku dziedzinę równania i rozwiąże mnożąc sobie do woli, a na końcu z tych x-ów które mi wyjdą wyklucze te które nie należą do dziedziny
Ostatnio zmieniony 25 mar 2015, o 17:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 7 kwie 2014, o 17:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 4 razy
Kiedy można mnożyć/dzielić przez mianownik w funk. trygon?
Dobre odpowiedzi przy takiej metodzie rozwiązywania to po prostu kwestia szczęścia, którego nie będziesz mógł mieć zawsze, w ogóle działanie na funkcjach bez określenia dziedziny jest bezsensowne.bo to może dać w mianowniku 0. Jednak to znacznie utrudnia mi robienie tych równości, a jak patrze na odpowiedzi gdzieś w internecie to ludzie mnożą swobodnie i nawet dziedziny nie określają i odpowiedzi wychodzą dobrze
Niepoprawne i ryzykowne, ale większość osób i tak będzie znała jedynie algorytmy rozwiązywania pewnych problemów a nie matematykę. Dziedzinę zawsze trzeba znać, żeby w ogóle zacząć działać.nie wiem czy to poprawne/niepoprawne albo poprawne ale ryzykowne
Z pewnością na początku warto określić dziedzinę na której w ogóle zamierzasz pracować, po drugie warto zauważyć, że po lewej stronie równania dodajesz do siebie odwrotności.może mnie ktoś uświadomić? obecnie robie ten przykład który właśnie podałem wyżej i wychodzą mi niezłe bzdury
Chciałeś dowiedzieć się czegoś na temat operacji związanych z mianownikiem i funkcjami trygonometrycznymi, ale ja nie jestem do końca pewien. Znam natomiast świetną praktyczną metodę, która mówi Ci czy dane przekształcenie było równoważne.
Wystarczy skorzystać z podanego przeze mnie linka do "wolframa", wpisać równanie i jego przekształconą formę, jeżeli otrzymasz te same rozwiązania to znaczy, że przekształcenie było równoważne, co nie zmienia faktu, że i tak należy się dowiedzieć dlaczego.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 27 kwie 2014, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Kiedy można mnożyć/dzielić przez mianownik w funk. trygon?
no dobra @Lafoniz tylko jesli to mnożenie jest niepoprawne to w takim razie jak zrobić to równanie? bo inaczej niż mnożeniem nic konkretnego nie moge wymyślić
może bardziej chciałbym wiedzieć jak podejść do rozwiązywania piętrowych równań albo sytuacji w których mam okazje i jest mi wygodnie pomnożyć ale nie moge?
a nie jest tak, że okreslając dziedzinę, a potem wykluczająć x-y nienależace do dziedziny możemy mnożyc przez te mianowniki?
w tym roku matura i dlatego muszę to umieć zrobić bez pomocy jak np. internet ale dzięki za link skorzystam
może bardziej chciałbym wiedzieć jak podejść do rozwiązywania piętrowych równań albo sytuacji w których mam okazje i jest mi wygodnie pomnożyć ale nie moge?
a nie jest tak, że okreslając dziedzinę, a potem wykluczająć x-y nienależace do dziedziny możemy mnożyc przez te mianowniki?
w tym roku matura i dlatego muszę to umieć zrobić bez pomocy jak np. internet ale dzięki za link skorzystam
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Kiedy można mnożyć/dzielić przez mianownik w funk. trygon?
Nie wiem, kto Ci tak naopowiadał, że nie można mnożyć przez mianownik. Chyba, że plącze Ci się teoria związana z dzieleniem, bo czynność ta może rzeczywiści dać 0 w mianowniku.
Natomiast na maturze nie musisz się bać - spokojnie mnóż przez mianownik. Na koniec tylko pamiętaj o uwzględnieniu dziedziny z przykładu wyjściowego.
Natomiast na maturze nie musisz się bać - spokojnie mnóż przez mianownik. Na koniec tylko pamiętaj o uwzględnieniu dziedziny z przykładu wyjściowego.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 27 kwie 2014, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Kiedy można mnożyć/dzielić przez mianownik w funk. trygon?
@szachimat
tak sobie myśle.. bo gdybym miał zadanie gdzie w mianowniku byłby np \(\displaystyle{ \sin x}\) i chciałbym zrobić
\(\displaystyle{ /\cdot \sin x}\)
a \(\displaystyle{ \sin x}\) może przyjąć wartość \(\displaystyle{ 0}\) to wtedy wymnoże przez zero
czy coś źle myśle?
ale jesli moge mnożyc przez mianownik na maturze i potem dziedziną wykluczyć to kamień z serca
a mógłbyś troche dokładniej powiedzieć o co chodzi z tym dzieleniem gdzie może dać \(\displaystyle{ 0}\)? jakis prosty przykład?
tak sobie myśle.. bo gdybym miał zadanie gdzie w mianowniku byłby np \(\displaystyle{ \sin x}\) i chciałbym zrobić
\(\displaystyle{ /\cdot \sin x}\)
a \(\displaystyle{ \sin x}\) może przyjąć wartość \(\displaystyle{ 0}\) to wtedy wymnoże przez zero
czy coś źle myśle?
ale jesli moge mnożyc przez mianownik na maturze i potem dziedziną wykluczyć to kamień z serca
a mógłbyś troche dokładniej powiedzieć o co chodzi z tym dzieleniem gdzie może dać \(\displaystyle{ 0}\)? jakis prosty przykład?
Ostatnio zmieniony 26 mar 2015, o 10:27 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 29 lis 2011, o 20:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 20 razy
Kiedy można mnożyć/dzielić przez mianownik w funk. trygon?
Jeżeli w mianowniku masz np. \(\displaystyle{ \sin x}\) to podstawową rzeczą jest wykluczenie z dziedziny tych argumentów, dla których \(\displaystyle{ \sin x=0}\), co powoduje, że w takim przykładzie \(\displaystyle{ \forall _{x \in D} \sin x \neq 0}\), czyli możesz pomnożyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Kiedy można mnożyć/dzielić przez mianownik w funk. trygon?
Możesz spokojnie mnożyć, bo ten sinus nie może przyjąć wartości 0, jako że jest w mianowniku - ten fakt wykluczysz ustalając właśnie dziedzinę.azalut pisze:@szachimat
tak sobie myśle.. bo gdybym miał zadanie gdzie w mianowniku byłby np sinx i chciałbym zrobić
\(\displaystyle{ /\cdot \sin}\)
a sinx może przyjąć wartość 0 to wtedy wymnożę przez zero
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 27 kwie 2014, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Kiedy można mnożyć/dzielić przez mianownik w funk. trygon?
i o tym właśnie pomyślałem jak zrobiłem edit do głównego posta - przeciez wyklucze to w dziedzinieten fakt wykluczysz ustalając właśnie dziedzinę.
a jak z tym przykładem jesli chodzi o dzielenie, gdzie dałoby to zero?
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Kiedy można mnożyć/dzielić przez mianownik w funk. trygon?
Nigdy nie dziel przez coś co zawiera zmienną "x", jeżeli nie masz pewności, że jest to wyrażenie różne od zera.
I jeszcze zerknij na inne operacje, o których napisałem tutaj: viewtopic.php?f=135&t=384983
PS
Nie edytuj w przyszłości wyjściowego postu, bo jeżeli ktoś odpisuje na bieżąco, to już drugi raz nie czyta tego co wyżej. A to może doprowadzić do nieporozumień - lepiej pisać w kolejnym poście swoje poprawki.
I jeszcze zerknij na inne operacje, o których napisałem tutaj: viewtopic.php?f=135&t=384983
PS
Nie edytuj w przyszłości wyjściowego postu, bo jeżeli ktoś odpisuje na bieżąco, to już drugi raz nie czyta tego co wyżej. A to może doprowadzić do nieporozumień - lepiej pisać w kolejnym poście swoje poprawki.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 27 kwie 2014, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Kiedy można mnożyć/dzielić przez mianownik w funk. trygon?
@szachimat
dzięki! wiele mi pomogłeś
dużo mądrego tam piszesz w tym linku który podesłałeś
co do edycji, udzielam się dużo na innym forum o troche innej tematyce i tam raczej nacisk na edycję, stąd mam przyzwyczajenie ale zapamiętam jak się tu pisze
dzięki! wiele mi pomogłeś
dużo mądrego tam piszesz w tym linku który podesłałeś
co do edycji, udzielam się dużo na innym forum o troche innej tematyce i tam raczej nacisk na edycję, stąd mam przyzwyczajenie ale zapamiętam jak się tu pisze
- Michalinho
- Użytkownik
- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
Kiedy można mnożyć/dzielić przez mianownik w funk. trygon?
Co do mnożenia przez mianownik, to rzeczywiście w równaniach można, pamiętając na początku o dziedzinie. Myślę, że pomyliło ci się z zasadą dotyczącą nierówności, bo wtedy nie wiesz czy mianownik jest dodatni czy ujemny, a to ma znaczenie. W nierównościach nie wolno mnożyć przez zmienną
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 27 kwie 2014, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Kiedy można mnożyć/dzielić przez mianownik w funk. trygon?
@Michalinho aa! faktycznie, w nierównościach nie moge czegoś takiego zrobić
wtedy wszystko na 1 strone i upraszczać ile się da?
wtedy wszystko na 1 strone i upraszczać ile się da?
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 27 kwie 2014, o 13:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
Kiedy można mnożyć/dzielić przez mianownik w funk. trygon?
aa fakt, za późno już i trochę mi się myślenie wyłączyło chyba.. trzeba odespać
jeszcze raz dzięki za wyjaśnienia
jeszcze raz dzięki za wyjaśnienia