Równanie trygonometryczne.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
maciej_wroclaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 cze 2007, o 11:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 4 razy

Równanie trygonometryczne.

Post autor: maciej_wroclaw »

Mam do narysowania wykres funkcji i żeby znaleźć miejsca zerowe muszę rozwiązać o takie równanie:
\(\displaystyle{ f(x) = 2x + arccot(2x) = 0}\)

Będe bardzo wdzięczny za pomoc!
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

Równanie trygonometryczne.

Post autor: Grzegorz t »

Naszkicuj wykres \(\displaystyle{ y=arcctg2x}\) będzie on miał wartość w przedziale \(\displaystyle{ [0, \frac{\pi}{2 }]}\) i zauważysz, że będzie tylko jedno miejsce zerowe
maciej_wroclaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 cze 2007, o 11:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 4 razy

Równanie trygonometryczne.

Post autor: maciej_wroclaw »

Graficznie to rzeczywiście ładnie widać. Miejsce zerowe jest w drugiej ćwiartce - ale jak je wyliczyc algebraicznie? Istnieje taka możliwość?
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

Równanie trygonometryczne.

Post autor: Grzegorz t »

Dokładne rozwiązanie będzie chyba trudno znależć, można wykazać jednoznacznie istnienie rozwiązania takiego równania, jest to poziom analizy matematycznej 1, nie wiem, czy miałeś,
a w zadaniu kazali wyznaczyć dokładne rozwiązanie, czy tylko wykazać, że istnieje
maciej_wroclaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 cze 2007, o 11:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 4 razy

Równanie trygonometryczne.

Post autor: maciej_wroclaw »

Mialem jedynke.. zreszta przyswoje sobie kazda technike rozwiazania takiego zadania:-)

Tresc zadania brzmi narysuj wykres funkcji, ale zeby zdobyc maximum punktow, nalezy obliczyc m.in te miejsca zerowe. Jesli obliczenie tego jest jednak zbyt skomplikowane (co mnie niestety zmartwi) to w jaki sposob mozna wykazac jednoznacznie, ze istnieje takie miejsce zerowe?
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

Równanie trygonometryczne.

Post autor: Grzegorz t »

zobacz do analizy 1 - przykłady i zadania tam były robione podobne przykłady, teraz ci nie podam toku wykazania tego rozwiązania bo nie pamiętam
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 953
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

Równanie trygonometryczne.

Post autor: LecHu :) »

Udowodnić to można z Tw. Darboux
ODPOWIEDZ