Problem z równaniem
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 12 paź 2010, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Problem z równaniem
Witam serdecznie rozwiązując pewne równanie trygonometryczne doprowadziłem je do postaci:
\(\displaystyle{ \sin(2x) + \cos(2x) = 1}\)
podniosłem obydwie strony do kwadratu i otrzymałem
\(\displaystyle{ \sin^{2} (2x) + \cos^{2} (2x) + 2\sin(2x)\cos(2x) =1}\)
następnie skorzystałem z 1 trygonometrycznej, odjąłem stronami oraz zastosowałem wzór na sinus podwojonego kąta i otrzymałem
\(\displaystyle{ \sin(4x) = 0}\) jednak wiem, że po podniesieniu do kwadratu nie powinienem otrzymać to co otrzymałem, ponieważ okazuje się, że rozwiązania równania: \(\displaystyle{ \sin(2x) + \cos(2x) = 1}\) są różne od rozwiązań \(\displaystyle{ \sin(4x)=0}\) Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć dlaczego, gdzie robie błąd? Dzięki z góry za odpowiedź.
\(\displaystyle{ \sin(2x) + \cos(2x) = 1}\)
podniosłem obydwie strony do kwadratu i otrzymałem
\(\displaystyle{ \sin^{2} (2x) + \cos^{2} (2x) + 2\sin(2x)\cos(2x) =1}\)
następnie skorzystałem z 1 trygonometrycznej, odjąłem stronami oraz zastosowałem wzór na sinus podwojonego kąta i otrzymałem
\(\displaystyle{ \sin(4x) = 0}\) jednak wiem, że po podniesieniu do kwadratu nie powinienem otrzymać to co otrzymałem, ponieważ okazuje się, że rozwiązania równania: \(\displaystyle{ \sin(2x) + \cos(2x) = 1}\) są różne od rozwiązań \(\displaystyle{ \sin(4x)=0}\) Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć dlaczego, gdzie robie błąd? Dzięki z góry za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 24 mar 2015, o 20:25 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 316
- Rejestracja: 3 wrz 2013, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 23 razy
Problem z równaniem
\(\displaystyle{ x = 3}\)
\(\displaystyle{ x^2 = 9}\)
\(\displaystyle{ x = 3 \vee x = -3}\)
Hmm.. nie lepiej rozpisać to ze wzorów na \(\displaystyle{ sin}\) i \(\displaystyle{ cos}\) podwojonego kąta ?
\(\displaystyle{ x^2 = 9}\)
\(\displaystyle{ x = 3 \vee x = -3}\)
Hmm.. nie lepiej rozpisać to ze wzorów na \(\displaystyle{ sin}\) i \(\displaystyle{ cos}\) podwojonego kąta ?
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 12 paź 2010, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Problem z równaniem
wiem, że lepiej rozpisać ale nie wiem co jest złego w podnoszeniu tego do kwadratu i potem sprowadzeniu do najprostszej postaci?
- Michalinho
- Użytkownik
- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
Problem z równaniem
Przy podnoszeniu do kwadratu wkradają się niepożądane rozwiązania. Lepiej jest zamienić \(\displaystyle{ \cos(2x)}\) na \(\displaystyle{ \sin(\frac{\pi}{2}-2x)}\) i skorzystać ze wzoru na sumę sinusów.
.
Ukryta treść:
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 12 paź 2010, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Problem z równaniem
No i właśnie mnie interesuję dlaczego one się wkradają? Wgl nie rozumiem tego co tam jest źle a chciałbym zrozumieć.
- Michalinho
- Użytkownik
- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
Problem z równaniem
Dzieje się tak, że \(\displaystyle{ x=y \Rightarrow x^2=y^2}\), ale nie \(\displaystyle{ x^2=y^2 \Rightarrow x=y}\). Z prawdziwości równości kwadratów wyrażeń nie możemy wnioskować jednoznacznie równości tych wyrażeń. Odwrotnie, tak.
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 12 paź 2010, o 21:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz