Mógłby ktoś rozpisać tok myślowy ?
\(\displaystyle{ \sin \frac{3}{8} \pi \cdot \cos \frac{3}{8} \pi=}\)
Iloczyn funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 2 gru 2014, o 01:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 10 razy
Iloczyn funkcji trygonometrycznych
Ostatnio zmieniony 22 mar 2015, o 22:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Temat umieszczony w złym dziale. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Temat umieszczony w złym dziale. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Iloczyn funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ = \frac{1}{2}\cdot 2 \sin \frac{3}{8} \pi \cdot \cos \frac{3}{8} \pi=\mbox{(wzór na sinus podwojonego)}= \frac{1}{2}\sin \frac{3}{4}\pi=\mbox{(\sin x=\sin (\pi-x))}=...}\)
Ostatnio zmieniony 22 mar 2015, o 22:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.