Obliczanie funkcji trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
NPS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 29 maja 2007, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 2 razy

Obliczanie funkcji trygonometrycznych

Post autor: NPS »

Szukałem tego na necie, ale nie mogłem znaleźć. Jak się oblicza wartości funkcji trygonometrycznych? Np. jak obliczyć sin(131)? Albo asin? Są na to jakieś wzory?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Obliczanie funkcji trygonometrycznych

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \sin 131=\sin 131}\)
możesz to sobie przybliżyć, ale dokładnej wartości nie wyznaczysz.
NPS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 29 maja 2007, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 2 razy

Obliczanie funkcji trygonometrycznych

Post autor: NPS »

A jak wyznaczyć przybliżoną wartość?
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 953
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

Obliczanie funkcji trygonometrycznych

Post autor: LecHu :) »

Z rozwinięcia funkcji w szereg Taylora albo Maclaurina na przykład
D3Q
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 cze 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lezajsk
Podziękował: 1 raz

Obliczanie funkcji trygonometrycznych

Post autor: D3Q »

\(\displaystyle{ \sin131=\sin(90+41)=\cos41=0,755}\)
ODPOWIEDZ