Kat z osia OX
Kat z osia OX
Oblicz sinus kata. jaki z osia OX tworzy prosta o rownaniu \(\displaystyle{ y=-2x+12}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3350 razy
Kat z osia OX
\(\displaystyle{ \tan \alpha =-2}\) ; gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) jest z II ćwiartki.
\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }=-2}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha =-2\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha =4\cos^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha =4(1-\sin ^{2} \alpha)}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha = \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ \left| \sin \alpha \right| = \frac{2}{ \sqrt{5} }}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{2 \sqrt{5} } {5}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }=-2}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha =-2\cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha =4\cos^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha =4(1-\sin ^{2} \alpha)}\)
\(\displaystyle{ \sin ^{2} \alpha = \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ \left| \sin \alpha \right| = \frac{2}{ \sqrt{5} }}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{2 \sqrt{5} } {5}}\)