Witam
W jaki sposób rozwiązuje się równania, kiedy \(\displaystyle{ \sin x}\) bądź \(\displaystyle{ \cos x}\) ma wartość ujemną. Przykłady:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \sin ^{2} \frac{x}{2} } = \frac{ \sqrt{3} }{2}\\
\left| \sin \frac{x}{2} \right| = \frac{ \sqrt{3} }{2}\\
\sin \frac{x}{2} = \frac{ \sqrt{3} }{2} \quad \vee \quad \sin \frac{x}{2} = -\frac{ \sqrt{3}}{2}\\
dla \ \sin \frac{x}{2} = \frac{ \sqrt{3} }{2} \\
\sin \frac{x}{2} = \sin \frac{\pi}{3} \\
x= \frac{2\pi}{3} + 4k \pi \quad \vee \quad x= \frac{4\pi}{3} + 4k \pi \\}\)
\(\displaystyle{ dla \ \sin \frac{x}{2} = -\frac{ \sqrt{3} }{2} \\
\sin \frac{x}{2} = \sin -\frac{\pi}{3} \\
x= -\frac{2\pi}{3} + 4k \pi \quad \vee \quad x= \frac{8\pi}{3} + 4k \pi}\)
Odpowiedzi ze zbioru:
\(\displaystyle{ x= \frac{2\pi}{3} + 4k \pi \quad \vee \quad x= \frac{4\pi}{3} + 4k \pi \quad \vee \quad x= \frac{8\pi}{3} + 4k \pi \quad \vee \quad x= \frac{10\pi}{3} + 4k \pi}\)
Gdzie popełniam błąd ? A co w sytuacji gdy np. \(\displaystyle{ \cos x= -\frac {1}{2}}\) ? Jak wtedy należy postąpić z równaniem ?
Równania trygonomeryczne
Równania trygonomeryczne
Ostatnio zmieniony 17 mar 2015, o 20:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Równania trygonomeryczne
Witam.
Nigdzie nie robisz błędu i Twoja odpowiedź jest prawidłowa, co więcej, jest równoważna odpowiedzi ze zbioru gdyż:
\(\displaystyle{ \left\{ - \frac{2}{3}\pi +4k\pi: k \in \ZZ\right\}=\left\{ \frac{-2+12}{3}\pi +4k\pi: k \in \ZZ\right\}}\)
Nigdzie nie robisz błędu i Twoja odpowiedź jest prawidłowa, co więcej, jest równoważna odpowiedzi ze zbioru gdyż:
\(\displaystyle{ \left\{ - \frac{2}{3}\pi +4k\pi: k \in \ZZ\right\}=\left\{ \frac{-2+12}{3}\pi +4k\pi: k \in \ZZ\right\}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Równania trygonomeryczne
W drugim \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}=\cos \frac{2 \pi }{3}}\)
Ostatnio zmieniony 17 mar 2015, o 20:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.