Równanie trygonometryczne
Równanie trygonometryczne
Witam. Mam problem z rozwiązaniem tego równania.
\(\displaystyle{ \sin ^2x-\sin x \cdot \cos x-2\cos ^2x=0}\)
\(\displaystyle{ \sin ^2x-\sin x \cdot \cos x-2\cos ^2x=0}\)
Ostatnio zmieniony 17 mar 2015, o 19:37 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ -\sin x \cdot \cos x=-2 \cdot \sin x \cdot \cos x+\sin x \cdot \cos x}\) - może to trochę pomoże
Ostatnio zmieniony 17 mar 2015, o 20:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Równanie trygonometryczne
Po przekształceniach wychodzi coś takiego:
\(\displaystyle{ (\sin x+\cos x)(\sin x-2\cos x)=0}\)
Potrafię rozwiązać \(\displaystyle{ (\sin x+\cos x)=0}\),
ale \(\displaystyle{ (\sin x-2\cos x)=0}\) już nie.
\(\displaystyle{ (\sin x+\cos x)(\sin x-2\cos x)=0}\)
Potrafię rozwiązać \(\displaystyle{ (\sin x+\cos x)=0}\),
ale \(\displaystyle{ (\sin x-2\cos x)=0}\) już nie.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2015, o 21:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Równanie trygonometryczne
Właśnie i ja w ten sposób dochodzę do tego samego problemu.
Bo jeżeli podzielimy przez cosinus (wcześniej należy założyć, że można, bo \(\displaystyle{ cos x =0}\) nie daje rozwiązań tego równania), to otrzymujemy \(\displaystyle{ tg x =2}\).
I teraz mamy równanie nie należące do tych podstawowych. Pytanie, czy w odpowiedzi użyto kąta z tablic, czy arcusa, czy jest coś sprytniejszego?
piasek101 - co ta jedynka daje? - to nie jest złośliwe pytanie, tylko szczerze sam nie widzę, jak to pociągnąć dalej.
Bo jeżeli podzielimy przez cosinus (wcześniej należy założyć, że można, bo \(\displaystyle{ cos x =0}\) nie daje rozwiązań tego równania), to otrzymujemy \(\displaystyle{ tg x =2}\).
I teraz mamy równanie nie należące do tych podstawowych. Pytanie, czy w odpowiedzi użyto kąta z tablic, czy arcusa, czy jest coś sprytniejszego?
piasek101 - co ta jedynka daje? - to nie jest złośliwe pytanie, tylko szczerze sam nie widzę, jak to pociągnąć dalej.
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Równanie trygonometryczne
Podałem jeden ze sposobów (nie robiłem) - albo dzielić, albo jedynka - jeśli dzielenie doprowadza do ślepej uliczki to i jedynka do tego samego.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Równanie trygonometryczne
- rozumiempiasek101 pisze:Podałem jeden ze sposobów (nie robiłem) - albo dzielić, albo jedynka - jeśli dzielenie doprowadza do ślepej uliczki to i jedynka do tego samego.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Równanie trygonometryczne
Rozpatrzmy przypadek \(\displaystyle{ \cos^{2}x=0}\) (czyli \(\displaystyle{ \cos x=0}\), bla bla, sprawdzamy, czy wtedy może zachodzić równość),
a dalej zakładamy, że \(\displaystyle{ \cos^{2}x\neq 0}\), dzielimy równanie stronami przez \(\displaystyle{ \cos^{2}x}\) i dostajemy równanie z tangensem, które można sprowadzić do równania kwadratowego podstawieniem \(\displaystyle{ t=\tg x}\)
a dalej zakładamy, że \(\displaystyle{ \cos^{2}x\neq 0}\), dzielimy równanie stronami przez \(\displaystyle{ \cos^{2}x}\) i dostajemy równanie z tangensem, które można sprowadzić do równania kwadratowego podstawieniem \(\displaystyle{ t=\tg x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Równanie trygonometryczne
Czyli potwierdza się to co mamy. Jeden przypadek już jest, a drugi \(\displaystyle{ tg x=2}\) to ten stanowiący problem w zapisie samej odpowiedzi.Premislav pisze:Rozpatrzmy przypadek \(\displaystyle{ \cos^{2}x=0}\) (czyli \(\displaystyle{ \cos x=0}\), bla bla, sprawdzamy, czy wtedy może zachodzić równość),
a dalej zakładamy, że \(\displaystyle{ \cos^{2}x\neq 0}\), dzielimy równanie stronami przez \(\displaystyle{ \cos^{2}x}\) i dostajemy równanie z tangensem, które można sprowadzić do równania kwadratowego podstawieniem \(\displaystyle{ t=\tg x}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Równanie trygonometryczne
Ja problemu nie widzę, można użyć znanej i lubianej funkcji arcus tangens. A że nie dostaniemy "ładnej" postaci -cóż, życie.