Dlaczego tak to rozwijamy?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pasta36
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 1 lis 2014, o 19:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 13 razy

Dlaczego tak to rozwijamy?

Post autor: pasta36 »

Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego :
\(\displaystyle{ \cos2\alpha=\cos ^{2} \alpha-\sin ^{2} \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin2\alpha=2\sin\alpha\cos\alpha}\)
Może być dowód geometryczny lub algebraiczny.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Dlaczego tak to rozwijamy?

Post autor: musialmi »

A znasz \(\displaystyle{ \cos(a+b), \sin(a+b)}\)? To stąd pochodzi.
pasta36
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 1 lis 2014, o 19:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 13 razy

Dlaczego tak to rozwijamy?

Post autor: pasta36 »

Aaa no tak, dziękuję.
Awatar użytkownika
Michalinho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 495
Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chełm
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 104 razy

Dlaczego tak to rozwijamy?

Post autor: Michalinho »

A jeśli ktoś chce wiedzieć, skąd się wyprowadza tożsamości na funkcje trygonometryczne sumy i różnicy kątów, to wszystko sprowadza się do znalezienia wzoru na \(\displaystyle{ \cos (\alpha - \beta)}\), z niego już można wyprowadzić resztę. Żeby wyprowadzić ten wzór wystarczy obliczyć odległość od siebie punktów o współrzędnych \(\displaystyle{ A(\cos \alpha, \sin \alpha), B(\cos \beta, \sin \beta)}\), na dwa sposoby:
raz w położeniu już przeze mnie podanym, a potem po obrocie wokół środka układu współrzędnych o kąt \(\displaystyle{ -\beta}\).
ODPOWIEDZ