Witam
Mam zadanie:
Policzyć, dla jakich x-ów spełnione jest równanie:
\(\displaystyle{ \sin x=- \frac{2 \sqrt{2} }{3}}\)
Sinus z podaną wartością.
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 18 mar 2013, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 11 razy
Sinus z podaną wartością.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2015, o 07:29 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Sinus z podaną wartością.
\(\displaystyle{ x=\arcsin\left(-\frac{2\sqrt{2}}{3} \right) +2k\pi \\
x=\arcsin\left(\frac{2\sqrt{2}}{3}}\right)+\pi+2k\pi}\)
To wszystkie rozwiązania, jeśli się nie mylę.
x=\arcsin\left(\frac{2\sqrt{2}}{3}}\right)+\pi+2k\pi}\)
To wszystkie rozwiązania, jeśli się nie mylę.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Sinus z podaną wartością.
Narysuj wykres funkcji sinus i prostą \(\displaystyle{ y=-\frac{2\sqrt{2}}{3}}\) , a następnie policz na kalkulatorze, to co trzeba.
Początkowo Bakala12 podał Ci tylko połowę rozwiązań.
Początkowo Bakala12 podał Ci tylko połowę rozwiązań.