Potrzebuje pomocy. Jak sie zabrać za te zadania?
Oblicz dziedzinę funkcji:
\(\displaystyle{ y= \arctan \left( 3x+2 \right)}\)
\(\displaystyle{ g \left( x \right) =\arccos \left( 2 \sin x \right)}\)
\(\displaystyle{ g= \arcsin \left( \frac{1}{x}\right)}\)
Oblicz przeciwdziedzinę:
\(\displaystyle{ y= \arctan \left( x ^{2} +1 \right)}\)
\(\displaystyle{ y= \arcsin \left( -\sqrt{} \right)}\)
\(\displaystyle{ }\)
Oblicz:
\(\displaystyle{ \tg \left( \arctan 2 \right)}\)
Prosze o jakies wytłumaczenie co skąd Dziękuje
Funkcje Odwrotne
Funkcje Odwrotne
Ostatnio zmieniony 13 mar 2015, o 14:32 przez bakala12, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Funkcje Odwrotne
no zupełnie nie. SKorzystaj z tego, że
\(\displaystyle{ y=\tg x \Leftrightarrow x=\arctg y}\)
(pomijam założenia)
\(\displaystyle{ y=\tg x \Leftrightarrow x=\arctg y}\)
(pomijam założenia)