\(\displaystyle{ \sin x = \sin 2x}\)
Jak rozwiązać to rownanie, nie używając wzoru \(\displaystyle{ \sin 2x = 2\cdot \sin x \cdot \cos x}\)?
Rownanie trygonometryczne
Rownanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 10 mar 2015, o 17:10 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Rownanie trygonometryczne
Np. tak: by \(\displaystyle{ \sin \alpha=\sin \beta}\) potrzeba i wystarcza, aby dla pewnego \(\displaystyle{ k \in \ZZ}\) zachodziła równość \(\displaystyle{ \alpha=\beta+2k\pi}\)
lub druga równość: \(\displaystyle{ \alpha=\pi-\beta+2k\pi}\)-- 10 mar 2015, o 17:15 --Po prostu kładziesz \(\displaystyle{ \alpha=x}\), \(\displaystyle{ \beta=2x}\) i po przekształceniu tych warunków, które napisałem, dowiesz się, jakie są rozwiązania.
lub druga równość: \(\displaystyle{ \alpha=\pi-\beta+2k\pi}\)-- 10 mar 2015, o 17:15 --Po prostu kładziesz \(\displaystyle{ \alpha=x}\), \(\displaystyle{ \beta=2x}\) i po przekształceniu tych warunków, które napisałem, dowiesz się, jakie są rozwiązania.
Rownanie trygonometryczne
Dziękuję -- 10 mar 2015, o 18:14 --A jesli chodzi o cosinusa, to bedzie:
\(\displaystyle{ cos \alpha = cos \beta \Rightarrow
\alpha = \beta + 2k \pi \vee \alpha =- \beta +2k \pi}\) ?
\(\displaystyle{ cos \alpha = cos \beta \Rightarrow
\alpha = \beta + 2k \pi \vee \alpha =- \beta +2k \pi}\) ?