nierownosc trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 423
- Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 2 razy
nierownosc trygonometryczna
Rozwiąz nierownosc:
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{x}{2} - \frac{2 \pi }{3} \right) \le - \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \left( \frac{x}{2} - \frac{2 \pi }{3} \right) \le - \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Ostatnio zmieniony 10 mar 2015, o 08:07 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skaluj nawiasy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
nierownosc trygonometryczna
Zrób podstawienie i rozwiąż prostą nierówność po zmiennej \(\displaystyle{ t}\).
Ostatnio zmieniony 10 mar 2015, o 08:07 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 423
- Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 2 razy
nierownosc trygonometryczna
\(\displaystyle{ \sin y \le \frac{ \sqrt{-2} }{2}}\)
Jak sprawdzic bez rysunku do czego nalezy \(\displaystyle{ y}\)?
Jak sprawdzic bez rysunku do czego nalezy \(\displaystyle{ y}\)?
Ostatnio zmieniony 10 mar 2015, o 22:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 423
- Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 2 razy
nierownosc trygonometryczna
Nie mam nic podane, tylko "Rozwiaz nierownosc"
-- 10 mar 2015, o 23:15 --
\(\displaystyle{ - \frac{ \sqrt{2} }{2} = \frac{5 \pi }{4}}\)
zatem \(\displaystyle{ y \in \left( \frac{5 \pi }{4} +2k \pi , \frac{- \pi }{4} +2k \pi \right)}\) ?
-- 10 mar 2015, o 23:15 --
\(\displaystyle{ - \frac{ \sqrt{2} }{2} = \frac{5 \pi }{4}}\)
zatem \(\displaystyle{ y \in \left( \frac{5 \pi }{4} +2k \pi , \frac{- \pi }{4} +2k \pi \right)}\) ?
Ostatnio zmieniony 10 mar 2015, o 22:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
-
- Administrator
- Posty: 34295
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
nierownosc trygonometryczna
Prawdziwość tego stwierdzenia jest... umiarkowana.robertos18 pisze:\(\displaystyle{ - \frac{ \sqrt{2} }{2} = \frac{5 \pi }{4}}\)
Prawdziwość tego stwierdzenia jest też umiarkowana. Jeżeli prawy koniec przedziału jest mniejszy od lewego, to mamy do czynienia ze zbiorem pustym...robertos18 pisze:zatem \(\displaystyle{ y \in \left( \frac{5 \pi }{4} +2k \pi , \frac{- \pi }{4} +2k \pi \right)}\) ?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
nierownosc trygonometryczna
Tworzysz dziwne zapisy.robertos18 pisze:Nie mam nic podane, tylko "Rozwiaz nierownosc"
-- 10 mar 2015, o 23:15 --
\(\displaystyle{ - \frac{ \sqrt{2} }{2} = \frac{5 \pi }{4}}\)
zatem \(\displaystyle{ y \in \left( \frac{5 \pi }{4} +2k \pi , \frac{- \pi }{4} +2k \pi \right)}\) ?
Narysuj wykres funkcji \(\displaystyle{ y=\sin t}\) w jednym okresie np. \(\displaystyle{ \left\langle - \pi ; \pi \right\rangle}\), oraz funkcję \(\displaystyle{ y=- \frac{ \sqrt{2} }{2}}\).
Przecinają się one dla \(\displaystyle{ t=- \frac{3 \pi }{4}}\) i \(\displaystyle{ t=- \frac{ \pi }{4}}\)
Ogólnie dla \(\displaystyle{ t=- \frac{3 \pi }{4}+2k \pi}\) i \(\displaystyle{ t=- \frac{ \pi }{4}+2k \pi}\)
Czyli rozwiązanie podanej nierówności po zmiennej "\(\displaystyle{ t}\)" (czy twojej "\(\displaystyle{ y}\)") ma postać:
\(\displaystyle{ t \in \left\langle - \frac{3 \pi }{4}+2k \pi;- \frac{ \pi }{4}+2k \pi\right\rangle}\)
Zostaje tylko wyznaczyć "\(\displaystyle{ x}\)"
Ostatnio zmieniony 10 mar 2015, o 22:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 423
- Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 2 razy
nierownosc trygonometryczna
\(\displaystyle{ y \in \left\langle\frac{- \pi }{4} +2k \pi \right,\left \frac{5 \pi }{4} +2k \pi\right\rangle}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{2} - \frac{2 \pi }{3} \in \left\langle\frac{- \pi }{4} +2k \pi \right,\left \frac{5 \pi }{4} +2k \pi\right\rangle}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{2} \in \left\frac{- \pi }{4} + \frac{2 \pi }{3} + 2k \pi , \frac{5 \pi }{4} + \frac{2 \pi }{3} +2k \pi\right\rangle \setminus \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ x \in \left\langle \frac{- \pi }{2} + \frac{4 \pi }{3} + 4k \pi , \frac{5 \pi }{2} + \frac{4 \pi }{3} +4k \pi \right\rangle}\)
\(\displaystyle{ x \in \left\langle \frac{5 \pi }{6} + 4k \pi , \frac{23 \pi }{6} + 4k \pi \right\rangle}\)
Te zapisy mają jakis sens? Czy zupełnie źle?
\(\displaystyle{ \frac{x}{2} - \frac{2 \pi }{3} \in \left\langle\frac{- \pi }{4} +2k \pi \right,\left \frac{5 \pi }{4} +2k \pi\right\rangle}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{2} \in \left\frac{- \pi }{4} + \frac{2 \pi }{3} + 2k \pi , \frac{5 \pi }{4} + \frac{2 \pi }{3} +2k \pi\right\rangle \setminus \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ x \in \left\langle \frac{- \pi }{2} + \frac{4 \pi }{3} + 4k \pi , \frac{5 \pi }{2} + \frac{4 \pi }{3} +4k \pi \right\rangle}\)
\(\displaystyle{ x \in \left\langle \frac{5 \pi }{6} + 4k \pi , \frac{23 \pi }{6} + 4k \pi \right\rangle}\)
Te zapisy mają jakis sens? Czy zupełnie źle?
-
- Użytkownik
- Posty: 423
- Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 2 razy
nierownosc trygonometryczna
Po narysowaniu \(\displaystyle{ y=- \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) jak dokładnie sie wyznaczało sie \(\displaystyle{ t}\) bo raczej nie na oko.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
nierownosc trygonometryczna
Bo wiemy, że \(\displaystyle{ \sin \ \left( - \frac{ \pi }{4} \right) =- \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Ostatnio zmieniony 11 mar 2015, o 00:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Skaluj nawiasy. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.