Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \cos \left( -2x+ \frac{ \pi }{3} \right) = \frac{1}{2}}\)
Jak sie liczyło takie zadania?
Rownanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 423
- Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 2 razy
Rownanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 8 mar 2015, o 23:44 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Rownanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ t=-2x+ \frac{ \pi }{3}}\)
\(\displaystyle{ \cos(t )= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{ \pi }{3}+k2 \pi \vee t= -\frac{ \pi }{3}+k2 \pi}\)
\(\displaystyle{ -2x+ \frac{ \pi }{3}= \frac{ \pi }{3}+k2 \pi \vee -2x+ \frac{ \pi }{3}= -\frac{ \pi }{3}+k2 \pi}\)
\(\displaystyle{ x=-k \pi \vee x= \frac{- \pi }{3}-k \pi}\)
\(\displaystyle{ \cos(t )= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{ \pi }{3}+k2 \pi \vee t= -\frac{ \pi }{3}+k2 \pi}\)
\(\displaystyle{ -2x+ \frac{ \pi }{3}= \frac{ \pi }{3}+k2 \pi \vee -2x+ \frac{ \pi }{3}= -\frac{ \pi }{3}+k2 \pi}\)
\(\displaystyle{ x=-k \pi \vee x= \frac{- \pi }{3}-k \pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 423
- Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Torun
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 2 razy
Rownanie trygonometryczne
3 linijka skad sie wziela?-- 9 mar 2015, o 00:37 --a ok juz rozumiem, dziekuje za pomoc.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Rownanie trygonometryczne
Wartości ,,ładnych' kątów warto znać na pamięć. Alternatywą są tablice trygonometryczne lub kalkulator naukowy.
\(\displaystyle{ \cos 60 ^{\circ}=\cos \frac{ \pi }{3} = \frac{1}{2}}\)
stąd
\(\displaystyle{ t= \frac{ \pi }{3}}\)
ale kosinus ma także drugie rozwiązanie
\(\displaystyle{ t ^{'}=-t=-\frac{ \pi }{3}}\)
i jest okresowy (z okresem \(\displaystyle{ 360 ^{\circ}}\) lub \(\displaystyle{ 2 \pi}\) )
Z powyższych wynika 3 linijka.
\(\displaystyle{ \cos 60 ^{\circ}=\cos \frac{ \pi }{3} = \frac{1}{2}}\)
stąd
\(\displaystyle{ t= \frac{ \pi }{3}}\)
ale kosinus ma także drugie rozwiązanie
\(\displaystyle{ t ^{'}=-t=-\frac{ \pi }{3}}\)
i jest okresowy (z okresem \(\displaystyle{ 360 ^{\circ}}\) lub \(\displaystyle{ 2 \pi}\) )
Z powyższych wynika 3 linijka.