a) (sinα+tgα)/sinα=1+(1/cosα)
b)(tgα*(1+ctg�α)/(1+tg�α)=ctgα
tam maja byc kreski ulamkowe ale niemialem czasu sie bawic wiec dalem tak jak jest
zalezy mi na czasie od tego zadani zalezy czy przejde do nastepnej klasy
z gory dzieki!
Sprawdz,czy podene rownosci sa tozsamosciami....
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Sprawdz,czy podene rownosci sa tozsamosciami....
a)
\(\displaystyle{ \frac{\sin x+\tan x}{\sin x}=\frac{\sin x}{\sin x}+\frac{\tan x}{\sin x}=1+\frac{\frac{\sin x}{\cos x}}{\sin x}=1+\frac{1}{\cos x}}\)
b)
\(\displaystyle{ \tan x\cdot \frac{1+\cot^2 x}{1+\tan^2 x}=\frac{\sin x}{\cos x}\cdot \frac{\frac{\sin^2 x+\cos^2 x}{\sin^2 x}}{\frac{\cos^2x+\sin^2 x}{\cos^2x}}=\frac{\sin x}{\cos x}\cdot \frac{\cos^2x}{\sin^2 x}=\frac{\cos x}{\sin x}=\cot x}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin x+\tan x}{\sin x}=\frac{\sin x}{\sin x}+\frac{\tan x}{\sin x}=1+\frac{\frac{\sin x}{\cos x}}{\sin x}=1+\frac{1}{\cos x}}\)
b)
\(\displaystyle{ \tan x\cdot \frac{1+\cot^2 x}{1+\tan^2 x}=\frac{\sin x}{\cos x}\cdot \frac{\frac{\sin^2 x+\cos^2 x}{\sin^2 x}}{\frac{\cos^2x+\sin^2 x}{\cos^2x}}=\frac{\sin x}{\cos x}\cdot \frac{\cos^2x}{\sin^2 x}=\frac{\cos x}{\sin x}=\cot x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 13 cze 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lezajsk
- Podziękował: 1 raz
Sprawdz,czy podene rownosci sa tozsamosciami....
dzieki stary, masz u mnie piwo ;]
@EDIT
acha w b) po = w 2 wyrazeniu (ten fajny ulamek) jak Ci to wyszlo bo licznik tego licznika to z jedynki ale jak z ctg zrobiles mianownik sin�α bo nieczaje :/
@EDIT
acha w b) po = w 2 wyrazeniu (ten fajny ulamek) jak Ci to wyszlo bo licznik tego licznika to z jedynki ale jak z ctg zrobiles mianownik sin�α bo nieczaje :/