Wykres funckji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Drake
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 cze 2007, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszow
Podziękował: 2 razy

Wykres funckji

Post autor: Drake »

Witam !

Ja troszke zielony w kwesti matematyki dlatego prosil bym was o pomoc i ewentualna probe wytlumaczenia mi jak narywsowac wykres funkcji : y=-cos�x

Prosil bym rowniez o jakiegos screena z narysowanym wykresem

Za odp z gory dziekuje

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Wykres funckji

Post autor: Sylwek »

Najpierw musisz wiedzieć, jak wygląda wykres \(\displaystyle{ y=cos \ x}\). Teraz dochodzimy do Twojego wykresu: \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2} cos \ x}\) Jeśli w pierwszym wykresie, np.: dla \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}}\) cosinus przyjmował wartość zero, to teraz wartość zera przyjmie dla: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}x=\frac{\pi}{2}}\), czyli: \(\displaystyle{ x=\pi}\) - czyli dwa razy dalej od punktu zero niż przyjmował na początku. Tak samo wyjdzie dla każdej innej wartości. Wniosek: Twój wykres będzie dwa razy szerszy niż wykres \(\displaystyle{ y=cos \ x}\).
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Wykres funckji

Post autor: soku11 »

A oto ten wykresik...
... 42191.html

POZDRO
Drake
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 cze 2007, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszow
Podziękował: 2 razy

Wykres funckji

Post autor: Drake »

no tak ta cosinusoida bedzie szersza tylko co z minusem przed tym calym wyrazeniem ?? on raczej cos zmieni w tym wykresie ;]


EDIT:

Ok z rysuneczku juz sie wszystkiego dowiedzialem dzieki za pomoc ;]
ODPOWIEDZ