Witam, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić w dość prosty sposób na czym polega różnica pomiędzy
\(\displaystyle{ \sin2x=1}\)
a
\(\displaystyle{ 2\sin x=1}\)
Podczas wyznaczania \(\displaystyle{ x}\)?
PS.
Wiem że pytanie może wydawać się głupie, Pozdrawiam
Różnica w odczytywaniu funkcji
- maciej365
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 6 wrz 2014, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 9 razy
Różnica w odczytywaniu funkcji
Ostatnio zmieniony 6 mar 2015, o 14:47 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- VillagerMTV
- Użytkownik
- Posty: 898
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy
Różnica w odczytywaniu funkcji
\(\displaystyle{ \sin {2x} = 2 \sin {x} \cdot \cos {x}}\)
Więc \(\displaystyle{ 2 \sin {x} \cdot \cos {x}=1}\), czyli \(\displaystyle{ \sin {x} \cdot \cos {x}= \frac{1}{2}}\),
a w drugim \(\displaystyle{ \sin {x}= \frac{1}{2}}\)
Widzisz już różnicę?
Więc \(\displaystyle{ 2 \sin {x} \cdot \cos {x}=1}\), czyli \(\displaystyle{ \sin {x} \cdot \cos {x}= \frac{1}{2}}\),
a w drugim \(\displaystyle{ \sin {x}= \frac{1}{2}}\)
Widzisz już różnicę?
Ostatnio zmieniony 6 mar 2015, o 14:46 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Różnica w odczytywaniu funkcji
Ad 1
\(\displaystyle{ \sin 2x=1}\)
\(\displaystyle{ 2x= \frac{ \pi }{2}+2k \pi}\)
Odp. \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{4}+k \pi}\)
Ad 2
\(\displaystyle{ 2\sin x=1}\)
\(\displaystyle{ \sin x= \frac{1}{2}}\)
Odp. \(\displaystyle{ x_{1}= \frac{ \pi }{6} +2k \pi}\), \(\displaystyle{ x_{2}= \frac{5 \pi }{6}+2k \pi}\)
\(\displaystyle{ \sin 2x=1}\)
\(\displaystyle{ 2x= \frac{ \pi }{2}+2k \pi}\)
Odp. \(\displaystyle{ x= \frac{ \pi }{4}+k \pi}\)
Ad 2
\(\displaystyle{ 2\sin x=1}\)
\(\displaystyle{ \sin x= \frac{1}{2}}\)
Odp. \(\displaystyle{ x_{1}= \frac{ \pi }{6} +2k \pi}\), \(\displaystyle{ x_{2}= \frac{5 \pi }{6}+2k \pi}\)
Ostatnio zmieniony 6 mar 2015, o 17:26 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 29 lis 2011, o 20:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 20 razy
Różnica w odczytywaniu funkcji
Kod: Zaznacz cały
http://www.wolframalpha.com/input/?i=sin2x%2C+2sinx
\(\displaystyle{ y=\sin2x}\) otrzymujemy poprzez przekształcenie funkcji \(\displaystyle{ y=\sin x}\) w powinowactwie względem osi \(\displaystyle{ OY}\) o skali \(\displaystyle{ k= \frac{1}{2}}\). W praktyce wygląda to tak, że "spłaszczamy" wykres jakbyśmy ściskali akordeon, w efekcie czego okres funkcji zmniejsza się dwukrotnie.
\(\displaystyle{ y=2 \sin x}\) otrzymujemy poprzez przekształcenie funkcji \(\displaystyle{ y=\sin x}\) w powinowactwie względem osi \(\displaystyle{ OX}\) o skali \(\displaystyle{ k=2}\). W praktyce wygląda to tak, że "rozciągamy" wykres w górę i w dół, w efekcie czego okres funkcji nie zmienia się, ale zbiór wartości funkcji się zwiększa.