Rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
maciej365
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 6 wrz 2014, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 9 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: maciej365 »

\(\displaystyle{ \frac{1-\sin 2x}{2}=1}\)

Witam, jakich przekształceń należy dokonać w tym równaniu aby je rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 4 mar 2015, o 07:43 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: szachimat »

Pomnożyć stronami, przenieść z jednej strony na drugą i otrzymać \(\displaystyle{ \sin 2x=-1}\)
Ostatnio zmieniony 4 mar 2015, o 07:43 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
maciej365
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 6 wrz 2014, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 9 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: maciej365 »

W zadaniu należy wyznaczyć \(\displaystyle{ x}\), nie napisałem wcześniej bo w treści zadania tego nie ma, ale to wynika z odpowiedzi, proszę o dalszą pomoc
Ostatnio zmieniony 4 mar 2015, o 12:09 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: szachimat »

\(\displaystyle{ 2x=- \frac{ \pi }{2}+2k \pi}\)
\(\displaystyle{ x=- \frac{ \pi }{4}+k \pi}\)
ODPOWIEDZ