przekształcenie wzoru przez powinowactwo
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 19 lut 2015, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: katowice
- Podziękował: 30 razy
przekształcenie wzoru przez powinowactwo
Przekształcić wzór funkcji \(\displaystyle{ y=\arcctg x}\) przez powinowactwo, tak aby zbiór wartości nowej funkcji był przedziałem \(\displaystyle{ (1,4)}\).
Ostatnio zmieniony 3 mar 2015, o 20:40 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Funkcje elementarne należy zapisywać używając poleceń LaTeX-a. Poprawa wiadomości.
Powód: Funkcje elementarne należy zapisywać używając poleceń LaTeX-a. Poprawa wiadomości.
przekształcenie wzoru przez powinowactwo
Napisz wzór funkcji liniowej przekształcającej przedział \(\displaystyle{ \left(-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}\right)}\) na \(\displaystyle{ (1,4)}\). Zwyczajne równanie prostej. Narysuj sobie prostokąt o wskazanych bokach i zaznacz jego przekątną.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 19 lut 2015, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: katowice
- Podziękował: 30 razy
przekształcenie wzoru przez powinowactwo
Tu raczej nie chodzi o coś takiego. Myślałem nad tym aby najpierw przesunąć wykres \(\displaystyle{ y=\arcctg x}\) o wektor a potem przeskalować wykres względem osi \(\displaystyle{ Y}\).
-- 4 mar 2015, o 10:44 --
Wystarczy aby \(\displaystyle{ 1<k\cdot\arcctg x +b<4}\) i rozwiązać odpowiedni układ równań pamiętając, że \(\displaystyle{ 0<\arcctg x<\pi}\)
-- 4 mar 2015, o 10:44 --
Wystarczy aby \(\displaystyle{ 1<k\cdot\arcctg x +b<4}\) i rozwiązać odpowiedni układ równań pamiętając, że \(\displaystyle{ 0<\arcctg x<\pi}\)
przekształcenie wzoru przez powinowactwo
Jak najbardziej o to chodzi. Przemnożenie przez odpowiednią liczbę nada zbiorowi wartości długość \(\displaystyle{ 3}\), a dodanie stałej przesunie ten przedział w odpowiednie położenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 19 lut 2015, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: katowice
- Podziękował: 30 razy
przekształcenie wzoru przez powinowactwo
Nie rozumiem stwierdzenia "Przemnożenie przez odpowiednią liczbę nada zbiorowi wartości długość \(\displaystyle{ 3}\)". Jak zbiorowi można nadać wartość? A jeżeli już byśmy się dogadali w tej kwestii to nie mogę zgodzić się z przedłużeniem rozwiązania poprzez dodanie funkcji stałej. Nie jest to możliwe w przedziale otwartym biorąc pod uwagę to że chodzi o powinowactwo, czyli "rozciągnięcie". Po rozwiązaniu układu równań o którym pisałem dostałem funkcję z przesunięciem \(\displaystyle{ f(x)=\frac{3}{\pi}arc ctg (x)+1}\) taką, że \(\displaystyle{ f(\mathbb{R})=(1,4)}\). Żadna funkcja liniowa nie może być obrazem powinowactwa funkcji \(\displaystyle{ \arc ctg x}\)
przekształcenie wzoru przez powinowactwo
Dokładnie o to chodzi. Bierzemy funkcję \(\displaystyle{ g(x)=\frac{3}{\pi}x+\frac{5}{2}}\). Wtedy funkcja \(\displaystyle{ h(x)=g(\arctg x)}\) daje nam szukane przekształcenie. Za bardzo się najeżasz. Zauważ, że funkcja \(\displaystyle{ g}\) jest tą, o którą pytałem.
To jest powinowactwo, działa tylko na drugą współrzędną. Kwestia, względem jakiej osi. W każdym razie jest powinowactwem, bo zmienia wymiar pionowy w tej samej skali. Możesz spróbować znaleźć tę oś. Na pewno nie jest ją oś \(\displaystyle{ x}\). Skorzystaj z definicji powinowactwa.
To jest powinowactwo, działa tylko na drugą współrzędną. Kwestia, względem jakiej osi. W każdym razie jest powinowactwem, bo zmienia wymiar pionowy w tej samej skali. Możesz spróbować znaleźć tę oś. Na pewno nie jest ją oś \(\displaystyle{ x}\). Skorzystaj z definicji powinowactwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 19 lut 2015, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: katowice
- Podziękował: 30 razy
przekształcenie wzoru przez powinowactwo
Najeżyłem się, to fakt, bo nie mówiłeś wcześniej o składaniu funkcji a w dodatku pisałeś coś co nie przypominało powyższego. Teraz to jest jasne biorąc poprawkę na to, że nie pytałem o \(\displaystyle{ \arc tg(x)}\). ale to nic Pozdrawiam i nie bierz do siebie moich najeżeń. Pozostało mi to od promotora
przekształcenie wzoru przez powinowactwo
Ja to widzę geometrycznie. Skoro mam zmienić zbiór wartości, najprościej robi to funkcja liniowa.